Kızıltan, Mersin’de kira artışının sebebi olarak ev sahiplerini işaret etti




Tarih: 19 Mart 2023 Pazar 15:17




Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Bloomberg HT’de Zeliha Saraç’ın sunduğu 60 Dakika Programı’na katılarak canlı yayında deprem sonrası duruma ilişkin soruları yanıtladı.

Haber-ESEN ÇALICI

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerden sonra, bölgede depremden derinden etkilenen 10 ilde, hayatın normale dönmesi için çalışmalar sürüyor. Deprem felaketinden sonra, yoğun bir göç hareketi yaşanmamış ve göç alan illerin de başında Mersin yer almıştı. Mersin’de hızla artan nüfus nedeni ile merkezi hükümete destek yönünde çağrılar yapılarken hala önemli bir adım gelmiş değil.

Kira artışları

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan,  önceki gün Bloomberg HT’de Zeliha Saraç’ın sunduğu 60 Dakika Programı’na canlı yayına bağlanarak deprem gündemini ve depremin Mersin üzerindeki etkisini değerlendirdi. Kızıltan, depremden sonra birçok ilde artan kira fiyatları ile ilgili soru üzerine, “Türkiye’nin bir gerçeği. Kiralarda ve tabi konut satışlarında da çift fiyat var. Böyle olunca da gerçek rakamları tespit etmemiz mümkün değil. Birçok sektörde olduğu gibi kayıt dışılık almış yürümüş. Türkiye’nin en büyük sıkıntısı bu. Görünürde sözleşme yapılıyor. Kira sözleşmesi 2 bin lira yazılıyor ama bunlar tabi duyduklarımız ama gerçek fiyatı 10 bin lira mesela. Bu tür bir garabet var. Bu kayıt dışılığı Türkiye’de önlemezsek, her alanda önlemezsek hiçbir şeyin önüne geçemeyiz. Ne devlet düzgün gelir hesabı yapabilir ne ücretli, çalışan hesabını yapabilir” dedi.

Kalifiye elemanlar

Saraç’ın, Mersin için, “Ne kadar kişi geldi ne durumdasınız? Gelen depremzedeler işe giriyor mu?” soruları üzerine Kızıltan, “İş bulmak da sıkıntılı ancak kalifiye olan insanlar iş bulabilir. Sadece şimdi Mersin’de değil. Kalifiye eleman sıkıntısı Türkiye’nin her yerinde olduğu için özellikle sanayileşmiş şehirlerde insanlar gözünü tabii ki depremden kurtulan depremzede yurttaşlarımıza, özellikle kalifiye elemanlara dikmiş durumdalar. Ama bir taraftan da bölgedeki sanayici, bölgedeki duyarlı insanlar kalifiye elemanların özellikle kentlerini terk etmemelerini istiyor” ifadelerini kullandı.

“Kiralarla ilgili Mersin’de çok çalıştık”

Herkesin fedakarlık yaparak siyaset gütmeden ülkeyi ayağa kaldırması gerektiğini belirten Kızıltan, “Kiralarla ilgili Mersin’de çok çalıştık Gelir İdaresi Başkanlığı, Ticaret il müdürlüğü ile birlikte çalıştık, denetimlerin artırılmasını istedik. Gayrimenkul sektöründeki firmalarımızı bilinçlendirdik hatta emlak sektöründeki firmalarımız kampanya başlattı depremzede vatandaşlara ev kiralanırken sıfır komisyon aldılar ve çok rahatsızlıklar bu işin emlakçılar üzerine yüklenmesinden rahatsızız. Emlakçılarla ilgisi yok direkt ev sahibi ile ilgili bir konu” diyerek tamamladı.


Etiket:

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA