“Kaç okulda ne gibi hazırlık yapıldı?”




Tarih: 16 Eylül 2020 Çarşamba 18:26




Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un 21 Eylül’de açılacak olan yüz yüze eğitim ile ilgili “Öğretmenlerimiz ve okullarımızla buna hazırız” sözünü hatırlatan Eğitim Sen Genel Mali Sekreteri Ahmet Karagöz, “Hangi hazırlık diye soruyoruz? Pandemiye ilişkin kaç okulda ne gibi hazırlık yapıldığını alçılayabilecek misiniz?” dedi.

Haber-Gencay OLCAN

Eğitim Sen Genel Mali Sekreteri Ahmet Karagöz, yerel ve genel gelişmeler hakkında Mersin’de basın toplantısı düzenledi. Sendika binasında yapılan toplantıya sendikanın Şube Başkanı Mahmut Sünbül ve üyeler katılım gösterdi. Toplantıda konuşan Karagöz, COVID-19 salgınının dünyada ve Türkiye’de hızla yayılmaya devam ettiğini belirtti. Salgının, sağlık, eğitim ve çalışma yaşamı başta olmak üzere toplumsal yaşamın bütün alanlarını olumsuz etkilediğini kaydeden Karagöz, “Dünya genelinde bütün eğitim kademelerinde bir buçuk milyarın üzerinde öğrencinin eğitim yaşantısı pandemiden kaynaklı olağan akışının dışına çıkmış, eğitim alanında da bir kriz yaşanmaya başlanmış, geleneksel yüz yüze eğitim ortamlarından zorunlu olarak uzaklaşılmıştır” dedi.

“NÜFUS YOĞUNLUĞU VE OKULLARIN BÜYÜK OLMASI HASTALIK RİSKİNİ ARTTIRMAKTADIR”

İktidarın ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), salgın karşısında okulların açılmasına sayılı günler kala somut önlemlerin alıp almadığının belli olmadığını söyleyen Karagöz, “Türkiye’de okulların fiziki donanım ve alt yapısı uzun süredir yetersizdir ve okulların önemli bir bölümünde yaşanan temizlik sorunları çözülmemiştir. Nüfus yoğunluğu ve okulların büyük olması hastalık riskini arttırmaktadır. Okulların açılmasında 18 milyon öğrencinin yararını, fiziksel ve ruhsal durumunu, eğitim emekçilerinin ve velilerin endişelerini mutlaka göz önünde bulundurmak gerekmektedir” diye konuştu.

“ÖĞRETMENLERE VE ÖĞRENCİLERE UZAKTAN EĞİTİM İÇİN GEREKLİ DONANIM VERİLMELİDİR”

Karagöz, bu süreçte Eğitim Sen olarak önerilerini şöyle paylaştı: “Öğrencilerin eğitim ve yaşam hakkı bir bütündür. Öğrencilerin, eğitim ve bilim emekçilerinin sağlığını, yaşamını güvenceye almadan eğitim hakkının güvenceye alınması mümkün değildir.  Öğrencilerin okula gelip giderken kullandıkları ulaşım araçları önemli oranda sağlık riski oluşturmaktadır. Bu riski ortadan kaldırmak için öğrencilerimiz ve bütün eğitim emekçileri için ücretsiz servis olanağı sağlanmalıdır. Okullar açılmadan önce fiziksel mesafe ve hijyen planlaması yapılmalıdır. Devlet okullarında bir sınıfta en fazla 12 öğrenci olacak şekilde düzenleme yapılmalıdır. Taşımalı eğitime son verilerek, köy okulları yeniden eğitime açılmalıdır. Atıl kamu binalarında düzenleme yapılarak buralardan derslikler oluşturulmalıdır. Okulların çoğunda temizlik ve hijyen sorunu yaşanmaktadır. MEB’in bu sorunları ortadan kaldırmak için kaynak ayırmaması ve okulların da kendi bütçesi olmadığı için bu konularda sorunlar yaşanması kaçınılmazdır. Eğitimin ihtiyaçlarının karşılanması için ek bütçe oluşturulmadan atılacak her adımın riski daha da büyütmekten başka bir sonuç vermeyeceği bilinmelidir. Eğitim kurumlarının bütün ihtiyaçları salgın koşullarına göre yeniden güncellenmeli ve bu ihtiyaçların giderilmesi için ek bütçe oluşturulmalıdır. Bütün eğitim kurumlarında sağlık birimleri oluşturulmalı, yeterli sayıda doktor ve hemşire görevlendirilmelidir. Bütün eğitim kurumlarının maske, dezenfekten, temizlik ve hijyen malzemeleri ücretsiz karşılanmalıdır. Okullarda temizlik ve hijyen işlerinde çalışacak personel açıkları kadrolu atama ile karşılanmalı, hijyen ve salgınla mücadele konusunda eğitim almaları sağlanmalı ve salgına karşı koruyucu ekipmanla donatılmaları sağlanmalıdır. Bilim insanlarının önerileri doğrultusunda okulların yüz yüze eğitime açılmasına karar verilmesi durumunda eğitim emekçilerine ve öğrencilere ücretsiz test ve aşı yapılmadır. Uygun koşullar sağlandığında yüz yüze eğitim için önemli oranda öğretmen ihtiyacı olacaktır. Yeterli sayıda öğretmen ataması kadrolu, güvenceli olarak yapılmalıdır. Öğrencilerimize ve öğretmenlere uzaktan eğitim için gerekli internet, teknik destek, bilgisayar veya tablet ücretsiz olarak verilmelidir.”

“SORUNLARI ÇÖZME İRADESİNİ GÖSTERECEK DİRAYETE VE YETKİYE SAHİP DEĞİLDİR”
Taleplerinin hayat bulması için siyasal iktidarın, geleceğe dönük tedbirleri yasal güvence altına alması gerektiğini savunan Karagöz, “Köy okullarının kapatılması, her kademede okulların imam hatipleştirilmesi, eğitimde güvencesiz esnek çalıştırma uygulamaları, öğretmen eksikliği, yardımcı hizmet personellerinin yetersizliği, taşımalı eğitim, dersliklerin yetersizliği, cinsiyetçi ve gerici müfredat, yönetici atamada liyakatin esas alınmaması, ilk olarak atanacak öğretmenler için; KPSS sınavı, mülakat ve güvenlik soruşturmaların yapılması gibi birçok sorun mevcuttur. Ne yazık ki sorunların tamamına vakıf olan Ziya Selçuk sorunları çözme iradesini gösterecek dirayete ve yetkiye sahip olmadığını yaşanan süreç göstermiştir” ifadelerini kullandı.

“MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI SOMUT KOŞULLAR OLUŞTURMAK ZORUNDADIR”

COVID-19 salgını nedeniyle öngörülen süreler zarfında uzaktan eğitim modelinin elbette bir yöntem olduğunu kaydeden Karagöz, “Ancak ailelerin sosyal, kültürel ve ekonomik durumlarına bağlı olarak öğrencilerimizin büyük bir bölümü eğitime erişimde ciddi sorunlar yaşamakta veya uzaktan eğitimden hiçbir şekilde yararlanmamaktadır. İnternet paketi, cep telefonu, bilgisayarı, tableti, televizyonu olmayan ve milyonlara tekabül eden öğrencilerimizin eğitime erişimi için Milli Eğitim Bakanlığı somut koşullar oluşturmak zorundadır.  MEB’in ve siyasal iktidarın biz biliriz tutumu, yaklaşımı ve yine eğitim bileşenlerinin bilerek, isteyerek, planlanarak eğitim süreçlerinin dışında tutulmuş olması nedeniyle, eğitim alanı ile ilgili alınan kararlar ve pratiklerle eğitimde fırsat eşitliği! Çocuklarımız açısından telafisi mümkün olmayan sonuçlarının olacağı ve olduğu gün gibi ortadadır. Bilimi ve demokratik işleyişi referans alan bir iradi yaklaşımla öğrencilerimizin, velilerimizin ve eğitim emekçilerinin sorunlarına cevap olacağına olan inancımız tamdır. Bu konuda atılacak her adıma Eğitim Sen örgütü olarak katkı sunmaya da hazırız” dedi.

“EĞİTİM BİLEŞENLERİNİN KAYGILARI ARTIYOR”

Dünya geneline yayılan COVID-19 salgınının Türkiye'deki ilk tespit edilen COVID-19 vakası Sağlık Bakanlığı tarafından 10 Mart 2020'de açıklandığını sözlerine ekleyen Karagöz, “Ülkedeki virüse bağlı ilk ölüm ise 15 Mart 2020'de gerçekleşti. COVID-19 salgını nedeniyle 16 Mart 2020 tarihinden itibaren okullarda eğitime ara verilerek sonrasında uzaktan eğitimle 2019-2020 ders yılı tamamlanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve Milli Eğitim Bakanlığının bütün açıklamaları 21 Eylül 2020 tarihinde okullarda yüz yüze eğitime geçileceği vurgusu ve kararlılığı ifade ediliyor. Öğrencilerin üstün yararı için elbette yüz yüze eğitim. Ancak okullarda pandemi ile ilgili herhangi bir hazırlık faaliyeti yürütmeyen Milli Eğitim Bakanlığı onlarca insanın öldüğü, binlerce insanın COVID-19 salgını nedeniyle hastalandığı bir dönemde okullarda yüz yüze eğitime 21 Eylül 2020 tarihinde geçilecek olması, eğitim bileşenlerinin kaygılarını artırmaktadır” şeklinde konuştu.

PANDEMİYE İLİŞKİN KAÇ OKULDA NE GİBİ HAZIRLIK YAPILDI?

21 Eylül 2020 tarihinde yüz yüze eğitime geçileceğine ilişkin Ziya Selçuk, “Öğretmenlerimiz ve okullarımızla buna hazırız” sözünden bahseden Karagöz, “Hangi hazırlık diye soruyoruz? Eğitim emekçilerini, öğrencileri, velileri kör, sağır ve dilsiz olduklarını mı düşünüyorsunuz?  Pandemiye ilişkin kaç okulda ne gibi hazırlık yapıldığını alçılayabilecek misiniz? Bu soruları sormadaki muradımız; topluda kaygı ve korkuyu yaymak değildir. Bizim muradımız; eğitim emekçilerinin, öğrencilerimizin devlet tarafından pandemiye yönelik her türlü sağlık tedbirleri alınmış, güvenli okullarda eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürmeleridir” diye sözlerini tamamladı.

 

 

 

 

 

 

 


Etiket: okul, hazırlık

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA