Pandemi kırtasiyecileri de vurdu!




Tarih: 16 Ekim 2020 Cuma 18:34




Pandeminin kırtasiyecileri olumsuz etkilediğini söyleyen Ergins Kırtasiye İşletme Sahibi Yunus Derviş Ergin, “İşler yarı yarıya düştü. Bir senedir benim hala alacaklarım ve alamadığım paralar var. Şöyle bir durum da var. İnsanlara da aslında hak veriyoruz. ‘Pandemiden dolayı ben de para alamıyorum. Ben sana nasıl para vereyim’ diyenler oluyor. Diyecek bir şey bulamıyoruz” dedi.

Haber-Erol Kamalak

Mersin’in merkez Yenişehir ilçesi Aydınlıkevler Mahallesi’nde faaliyetlerini yürüten Ergins Kırtasiye İşletme Sahibi Yunus Derviş Ergin, korona virüs sürecinin kırtasiyecilere etkisi hakkında gazetecilere konuştu. Her sene Eylül ayında yoğunluk olduğunu fakat bu sene pandemiden dolayı beklentilerini göremediklerini söyleyen Ergin, “Biz de haliyle boşluğa düştük, çünkü Eylül ayında okullar açılırdı, iş potansiyeli olurdu. Ona göre biz de yatırım yaparız, eleman sayımızı fazlalaştırırız. Bu sene ben dahil çoğu kırtasiyeci arkadaşımla görüştüğüm zaman çoğunun işi yarıdan daha fazla düşenler var. Çünkü okulların açılmaması, bizi ciddi bir derecede etkiledi. Bu süreçte insanlar da korkmuyor yani dershaneye kayıt daha zorlaşıyor. Mesela dershaneye kayıt olurken çocuk şunu düşünüyor, pandemi var yarın bir gün okullar kapanacak. Bununla ilgili nasıl bir şey yapabiliriz? Mesela ben kendimden iki tane kursa, tanıdığım kursa öğrenci götürdüm. Adamlar bir saat boyunca görüşme yaptılar, kayıt yapmadılar. Çünkü pandemiden dolayı yarın bir gün okullar kapanabilir, ne olacağı belli olmuyor” dedi.

 

“DİYECEK BİR ŞEY BULAMIYORUZ”

İşlerinin yarı yarıya düştüğünü sözlerine ekleyen Ergin, “Bu seneyle birlikte bir sene oldu pandemiden bu yana geçeli. Bir senedir benim hala alacaklarım var, alamadığım paralar var. Şöyle bir durum da var. İnsanlara aslında hak veriyoruz. ‘Pandemiden dolayı ben de para alamıyorum. Ben sana nasıl para vereyim’ diyenler oluyor. Diyecek bir şey bulamıyoruz” diye konuştu.

 

“MALZEMELERİMİZİN ÇOĞUNU EURO VE DOLAR’LA ALIYORUZ”

Artan döviz kurlarının kırtasiyecilere etkisi hakkında da konuşan Ergin, “Bizim sektörümüzde telefon, araba sektörü gibi artış olmadı ama satış düşüklüğü yaşadık. Bundan dolayı fazla vermeye çalışan arkadaşımız oldu. Toptancılarımız, kırtasiyecilerimiz, perakendecilerimiz vs. ama biz böyle bir şey yapmadık. Bu biraz fırsattan istifade gibi oluyor ve yanlış şeyler bunlar. Bizi Dolar ve Euro’nun yükselmesi etkiliyor. Bugün Euro’nun değeri 9 TL mesela, bu bizi olumsuz etkiliyor. Baskı makinelerimizin çoğu parçası Euro ile geliyor. Kağıtlarımızın yüzde yüzü hemen hemen Dolar’la geliyor. Zaten bizi bu ayrıyeten etkiliyor ve sarsıyor. Pandemi de bunun üstüne biraz daha geldi. Bundan dolayı işlerimiz düştü alış gücümüz düştü, düşünce biz de biraz müşteriye etki verdik bunu. Etkilenmemesi işçin elimizden geleni yaptık ama yine de ne olursa olsun etki yaratıyor bize. Çünkü biz de yara alıyoruz buradan. İçeriye girme olanağımız oldu” ifadelerini kullandı.

 

“PANDEMİDEN KAYNAKLI 4, 5 AYIMIZ ÇÖPE GİTTİ”

Kırtasiyecilerin yaz aylarında okulların kapalı olması sebebiyle iş yapamadıklarını da hatırlatan Ergin, “Yaz aylarında iş yapamadığımızdan dolayı ve pandemiden kaynaklı 4, 5 ayımız çöpe gitti. Sezona gireceğiz dedik ve Eylül ayında hala okullar açılması. 12 Ekim’de bazı sınıfların açılması bizim işimize yaradı biraz. Ama insanlar şurada çoğunlukla korkuyor. Okullara, dershanelere kayıt yaptırmaktan endişe ve korku var. Çünkü çoğu dershaneler insanları rezil ediyor. Mesela adam pandemiden dolayı kurumdan çıkacağım dediği zaman çıkamıyor işten. Parasını zorla alıyor çünkü elinde bir senedi var, parasını alıyorlar ne olursa olsun. Bu şekilde çoğu dershaneler rezil ettiği için bu şekilde etkileme oldu, bu sene öğrenciler ders çalışabilecek miyiz, sınava hazırlanabilecek miyiz diye düşünüyor” dedi.

 

“DERSHANE ÜCRETLERİ ZATEN UÇMUŞ”
Maddi durumu kötü olanların bu durumda daha fazla etkilendiğine dikkat çeken Ergin, “Çünkü insan daha çok korkuyor. Elde avuçta yok, bir de dershaneye para verecek 8, 10 bin TL ve bunun karılığını alabilecek mi? Zaten hiçbir şansı yok 1 sene dershaneye gitmesi lazım. Bir dershane ücreti fiyatları zaten uçmuş. Maddi durum yok, ailede para yok, anne baba asgari ücretle geçinmeye çalışıyor. Bu yüzden insan sürekli düşünmek zorunda. Ailemi sıkıntıya sokacak mıyım, bir senede üniversiteye gidebilecek miyim diye düşünüyor sürekli” şeklinde konuştu.

 

“OKULLAR YENİDEN KAPANIRSA BÜYÜK KAYIPLAR VE ZARARLAR OLACAK”
Ergin, sözlerini şöyle tamamladı: “12 Ekim’de açılan 12. ve 8. Sınıflar eğer açılıp devam ederse pandemi bunu çok etkilemezse yılımızı güzel geçiririz. Paramız döner ve kar etmeye çalışacağız. Çünkü kar etmek zorundayız bu kadar yatırım yapıyoruz. Zarar etmemiz bizi çok etkiliyor. Ama okullar yeniden kapanırsa yılsonu bizim için çok büyük kayıplar ve zararlar olacak.”


Etiket: Mersin, mersinhaber, mersingündem, akdeniz, mezitli, toroslar, tarsus, erdemli, anamur, silifke

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
  GAZETEMİZ

 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA