Tamur, “Pandemi işlerimizi yüzde 50 düşürdü”




Tarih: 25 Aralık 2020 Cuma 16:09




Terzilik, geçmişi en eski olan mesleklerden biri veunutulmaya başlananbu meslek şimdilerde pandemiyle birlikte daha zor günler geçiriyor. Mersin’in Akdeniz ilçesinde 15 yıldır terzilik yapan Haşim Tamur, “Her yıl işlerimizin oranı gittikçe düşüyor, salgınla beraber daha da azaldı. Şuan tek başıma çalışıyorum beş adet dikiş makinem boşta duruyor” dedi.

Vecdi Yenigül

Unutulmaya yüz tutulan en önemli zanaatlar sıralanmak istendiği terziliğin ilk sıralarda kendini görmesine şaşırmamak lazım. Usta çırak ilişkisinin en samimi şekilde var olduğu bu altın bilezik büyük bir emek ve zahmetin ürünlerini ortaya çıkarıyor aslında. Terzilik yapacak çırakların azalması ile beraber, özellikle konfeksiyonların ucuz ve seri iş gücüne sahip olmaları terzilerin eski günlerini aramalarına sebep oluyor.Haşim Tamur kendi tabiriyle çekirdekten yetişme terzi ustalarından biri, Tamur günümüzde terziliği devam ettirecek gençlerin zanaat yapmak yerine kolay yoldan para kazanmak istemelerine dikkat çekiyor. Pandemi ile beraber işlerinin yüzde 50 azaldığını dile getiren Tamur, “Her yıl işlerimizin oranı gittikçe düşüyor, salgınla beraber işlerimiz yüzde 50 düştü” ifadelerini kullandı.

Büyük sektörün küçük esnafı zor durumda bıraktığını örneklerle dile getiren Tamur, “Her türlü kıyafetleri burada tadilat ediyoruz. Daha önceleri pantolon ve ceket üzerine dikim yapılırdı ancak o devir bitti şimdi hazır üzerine tadilatlar yapılıyor. Eski usta terziler dikim işlerini yapardı artık pek nadir yapılıyor.  Mağazalara bağlı olarak iş yapan terziler de sadece tadilat yapıyor, sökümü,kısaltılması, daraltılması gibi işlemleri şuan terziler yapıyor. Daha zahmetli ve büyük emek isteyen kıyafetlerin dikim işleri oldukça eskide kaldı. Benim çırak olduğum dönemlerde pantolon, ceketlerin dikimi yapılırdı çok yapardık ancak bitmek üzere çünkü büyük sektör küçük esnafı bitirdi.Daha önce mağazalardan bize gelen kıyafet tadilatları vardı en azından kiramız vardı ancak şimdi mağazalardan da iş almıyoruz. Burada sadece dışarıdan gelen vatandaşın kıyafetlerini tadilat ediyoruz” diye konuştu.

“TERZİLİĞİ DEVAM ETTİRECEK NESİL KALMADI”

Terzilik yapacak yeni bir kuşağın yetişmediğini ve bunun üzüntü veren bir durum olduğuna dikkat çeken Tamur, “Terziliğin değeri yıllar önce fazlaydı ancak bu giderek azalıyor, eleman dahi yetişmiyor. Daha önceleri birkaç çırak yetiştirirdim ve konfeksiyonlarda çalışırlardı ama şimdi terzilik yapabilecek elemanlar yetişmiyor. Bu önemli zanaatı yapmak istemiyorlar, aldıkları ücreti az buluyorlar. Bu mesleği öğrenebilmek adına zamana ihtiyaçları var, zor bir meslek terzilik. Gençler şimdi daha kısa yoldan para kazanmanın hesabını yapıyor,  bu yüzden terzilik mesleğini devam ettirebilecek bir nesil yetişmiyor. Şuan istesem de çırak olarak yetiştirebileceğim biri yok maalesef. Bizler çırak olduğumuz dönemlerde hiçbir maddi beklenti duymadan, bu mesleği öğrenebilmek için çalışırdık. Çalışmak istemiyorlar, şuan işlerimiz de iyi değil ben de eleman çalıştıramıyorum. Terzilik yapan birçok kişi vardı, her sokağın başında, her pasajın içinde terziler vardı şimdi ise sayısı oldukça düştü” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞTA BİZ DE KARIN TOKLUĞUNA ÇALIŞIYORUZ”

Covid-19 salgınıyla beraber gelen sokağa çıkma kısıtlamalarının kendilerini olumsuz etkilediğini dile getiren Tamur, “Biz terziler biryıllık süre içinde en yoğun olduğumuz dönem,geçen yılın başında ve yaz aylarının başında işlerimiz hareketliydi. Vatandaş pandemi ile beraber bazı alışkanlıklara sahip oldu.  Evde daha fazla kalınca bir köşede kalmış kıyafetlerini çıkarmaya ve bizlere tamir ettirmeye getirdiler işlerimiz iyi gidiyordu. Ancak o yoğunluk işlerimize bize kısa süre yansıdı. İşlerimizin yoğun olduğu pandeminin ilk aylarında gelen müşterilerimiz de en az maliyetle tadilat yapmayı tercih ederdi, 30 liraya ceketini ve pantolonunu yapmak isteyenler bunu en az maliyetle yapmak için sadece bir tane kıyafetini seçerdi. Zaten işlerimiz yok bizler de müşterilerimiz de karın tokluğuna çalışıyor.Covid-19 salgınında iki gün iş oluyor dört gün yasak oluyor. Müşterilerimiz ellerindeki tüm parayı elbiselerini tadilat ettirmek için kullanırsa ekmek alacak paraları kalmaz” dedi.

“5 ADET DİKİŞ MAKİNAM BOŞ DURUYOR”

Pandemi sebebiyle elemanlarının işleri bıraktığını ve yalnız başına çalıştığını ifade eden Tamur, “Sanıldığı kadar biz terziler yoğun çalışmıyoruz. Boş boş oturuyoruz eskiden akşam 8 gibi dükkanı kapatırdım şimdi ise 6’da kapatıyorum nedeni işi olmaması. Her yıl işlerimizin oranı gittikçe düşüyor, salgınla beraber daha da azaldı yüzde 50 işlerimiz düştü. Daha önce iş yerimde bir usta ve iki çırak yanımda çalışıyordu, pandemi ile beraber yasaklar oldu ve biz iş yapamaz olduk. Bu yüzden kendileri mecburen işlerini bırakmak zorunda kaldılar. Şuan tek başıma çalışıyorum beş adet dikiş makinem boşta duruyor.Bazen müşterilerimizi kaçırmamak adına fiyat listemizde de indirime gidiyoruz daha ucuza iş yapıyoruz. Zaten terzicilik unutulmaya yüz tutan bir meslek,işlerimiz yoğun değil üstüne vatandaşın imkanı da olmayınca bizler zor zamanlar yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

“ESNAF 1 YILDIR ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR”

Esnafa verilecek kira desteğinin yetersiz olduğunu ve giderlerini karşılamakta zorlandıklarını vurgulayan Tamur, “Bu pandemidedükkanı kapatamayız çünkü bir başka yerde çalışamayız kendi işimizi yapıyoruz. Günü kurtarmanın derdindeyiz. Kiramızı ve diğer giderlerimizi karşılamak için verilen destek kredisi ile kapatmaya çalıştık. İşlerimiz durduğu için bu krediye ihtiyaç duydum keşke böyle olmasaydı. Mersin Terziler Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile de iletişime geçiyoruz ancak bir yardım söz konusu söz konusu olmadı, sadece bir yardım kolisi yardımı yaptılar bizlere. Elektrik ve su faturası faturaları ödenmeyecek dediler ama faturalarımız daha fazla gelmeye başladı.Cumartesi günleri de kapalıyız pandemiden dolayı bu bizim için büyük bir zarar çünkü hafta sonu terziye uğramak isteyen vatandaş sokağı çıkma yasağı uygulandığı için bize gelemiyor, hafta içi günlerde vatandaş müsait olamıyor böyle olunca bizler de çalışamaz oluyoruz. Esnafa verilmesi düşünülen 750 liralık kira yardımı yetersiz başvuru yapacağım ancakbu para benim bir aylık kira ücretimi karşılar. Birkaç ay bu destek verilse de dahi geri kalan kiramızı nasıl ödeyeceğiz. Covid-19 salgınından dolayı zaten esnaf bir yıldır çalışmıyor ve gittikçe kötüye gidiyor” diye konuştu.


Etiket: Mersin, terzihaşim, pandemi,

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA