Çağlar, “Belediyeler ismini dünyaya sanatla duyurabilir”

Çağlar, “Belediyeler ismini dünyaya sanatla duyurabilir” cukurovagazetesi.com

Geçtiğimiz yıl 22 Ocak’ta hayatını kaybederek aramızdan ayrılan araştırmacı yazar ve Avukat Şinasi Develi adına bu yıl ilk kez ödül töreni düzenlendi. Ödülün sahibi yazar Turan Ali Çağlar, “Değerli Belediye Başkanlarım, kentinize büyük eserler verebilir, beğenilen bir yönetim olabilirsiniz. Bunu ancak hizmet ettiğiniz bölge insanı bilir. Ama adınızı Türkiye ve dünya ülkelerine duyurabilmeniz sanatla olur” dedi.


Haber- Uğur Özgür

“Mersin'in hafızası” olarak nitelendirilen Araştırmacı Yazar Av. Şinasi Develi'nin adına düzenlenen ödül töreni Mersin Kültür Merkezi'nde yapıldı. “Mersin ve Tarsus Halk Kültürü” adlı eseriyle 1. Şinasi Develi Kent Ödülüne hak kazanan Turan Ali Çağlar'a ödülünü Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer verdi. Mersin Kültür Merkezi'nde yapılan ödül töreni Büyükşehir Belediyesi, Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Mersin Devlet Opera ve Balesi ve Kültürhane'nin destekleriyle düzenlendi. 1. Şinasi Develi Kent Ödülüne Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Akdeniz Belediye Başkanı Muhammet Mustafa Gültak, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, Şinasi Develi Kent Ödülü Yürütme Kurulu üyeleri, konuklar ve basın mensupları katıldı. Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, "Şinasi Develi bir değer, Mersin’in bir değeri. Hayatı bir asır. Bir hukukçu, bir kent yöneticisi, bir hümanist, insan ilişkileri son derece değerli çünkü bilgili, oldun, birikimli, erdemli bir insan bu çok önemli” diye konuştu.

BİLGENOĞLU: "ŞİNASİ DEVELİ'NİN ADINI YAŞATMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK"

Şinasi Develi Mersin Kent Ödülü yürütme kurulu adına ilk olarak söz alan Hafize Bilgenoğlu, Mersin ile ilgili çalışmaların desteklenmesi ve yeni araştırmaların yürütülmesinin önemine değinerek, “Dünya üzerinde adından söz ettiren şehirler yereldeki değerlerine sahip çıkarak önemli bir hale gelir ve insanların ilgisini çeker. Binlerce yıldır başlayarak günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Mersinimizle ilgili araştırmalar yapan, kitaplar ve makaleler yazan Mersin sevdalısı Şinasi Develi’nin adını yaşatmak ve yeni araştırmalar yapılmasını her disiplinde yeni eserler yürütülmesini teşvik etmek amacıyla yola çıktık. Şinasi Develi adına verilen bu ödül sivil olmalıdır. Bu kentin bütün kurumlarınca, medeniyetlerimizce bilinmeli, desteklenmeli ki uzun ömürlü ve değerli olması konusunda düşünülüp bu düşünce yol haritamızı belirledi. İlk ziyaretimizde ve ilk basın açıklamamızda bunu görmekten çok mutlu olduk” dedi.

VURAL: "YAŞAMIMIZ YETTİĞİ KADAR MERSİN'İ YAŞATMAYA ÇALIŞTIK"

Şinasi Develi'nin hem arkadaşı hem de Şinasi Develi Kent Ödülü yürütme kurulu üyesi olan Semihi Vural ise Şinasi Develi'nin kendisine yazdığı mektubu okuyarak, “Uzun bir yolculuktu arkadaşlığımız, tanışmamızı burada yanımızda olan 45 yıllık dostumuz bizi Şinasi Develi ile tanıştıran Tuncay Özmen yanımızda ve 2018 yılında onu son ziyaretimde yanımda bulunan Ziya Akgül de yanımdaydı. Şinasi Develi’nin 40 yıllık dostlukları da burada. Ben bir konuşma yapmayacağım. Şinasi Develi’nin bana 2014 yılında yazdığı bir mektubu, bir güven mektubunu sizlerle paylaşacağım. Şöyle söylüyor mektubunda, Semih’ciğim, pamuğun çocuğu Mersin iskeleleri konulu çalışmanı inceledim. Mersin’in geçmişini araştırıp, kalemi vuran sizin gibi bir dostuma kolaylıklar diliyorum. Geçmiş yıllar büyüklerimizin bu konulara araştırmaya, yazıya vurmadıklarına hala eshef ederim. Geç de olsa biz bunu gördük. Yaşamımızın yettiği kadar dünkü Mersin’i yaşatmaya çalıştık. Biz gidiyoruz sana başarılar dilerim. Gayret Mersin sevdalısı dostlarımıza. Gözlerinden öperim" diye konuştu.

DEVELİ: "ANMA TÖRENİ DEĞİL YAŞATMA TÖRENİ"

Şinasi Develi Mersin Kent Ödülü Yürütme Kurulu üyesi Şinasi Develi'nin oğlu Ethem Develi, törenin Şinasi Develi'yi yaşatılması adına burada olduklarını dile getirerek, "Babam geçen yıl 22 Ocak’ta aramızdan ayrıldı. Öldü diyemiyorum zira bu ödül töreninin basına açıklanmasının ardından Eylül ayında yapılan toplantıda sayın Baro Başkanı Avukat Bilgin Yeşilboğaz’ın bir cümlesi vardı. “Şinasi ağabeyimize insanların ölümünden sonra da yaşayabileceği öğretmişti” demişti. Bugün burada biz bunları yaşıyoruz. Yine Tuncay ağabeyin dediği gibi bu hüzünlü bir rahmetliyi anma töreni değil, yaşatma töreni. Eğer bu ödülün ileriki yıllarda yaşama şansı olursa ocak ayında kendisi de aramızda olacak ve rahmetle anacağız. Bu törende emeği geçen, hayata geçmesinde emeği geçen Büyükşehir Belediye Başkanı olmak üzere, Mersin Barosuna, Kültürhaneye, İl Kültür Turizm Müdürlüğüne, şahsım ve ailem adına teşekkür ediyorum. Ödülün sahibi Turan Ali Çağlar’ı da kutluyorum başarılarının devamını diliyorum" şeklinde konuştu.

SEÇER: "ŞİNASİ DEVELİ SAYESİNDE KENTİMİZE MESAJ VERMİŞ OLACAĞIZ"

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Şinasi Develi'nin Mersin için büyük bir değer olduğuna vurgu yaparak, "Bir kentin değerli bir kent olabilmesi için öncelikle içindeki değerlerin açığa çıkması gerekir. O potansiyelin gün yüzüne çıkartmamız, yaşadığımız topluma, dünyaya tanıtmamız gerekir. Mersin bünyesinde çok değerler beslemiş, hala besleyen tarihi kültürel değerleri ve zenginliği olan bir kent. Bugün burada olmamızın temel sebeplerinden bir tanesi Mersin’in bu yerel değerlerini gün yüzüne çıkarmak, tanıtmak. Onların değerini bugün yaşadığımız dönemde hem kentimizde hem ülkemizde hem de dünyada yaşayan insanlara tanıtabilmek. Şinasi Develi de bir değer, Mersin’in bir değeri. Hayatı bir asır. Bir hukukçu, bir kent yöneticisi, bir hümanist, insan ilişkileri son derece değerli çünkü bilgili, olgun, birikimli, erdemli bir insan. Bu çok önemli. Hepimizin değerli imkanları işgal edebiliyoruz ama insan olmak çok farklı bir özellik. İşte bu değerleri bünyenizde taşımanız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

BİLGENOĞLU: "ŞİMDİYE KADAR GÖRÜLMEMİŞ BİR ÇALIŞMA"

Şinasi Develi Kent Ödülü yürütme kurulu üyesi Hafize bilgenoğlu 1. Şinasi Develi ödülünün Turan Ali Çağlar'a verilme gerekçelerini açıklayarak, “Kent ve onu besleyen kırsal hakkında bir kültür araştırma kitabı derlemek uzun bir süre gerektirir. Halk bilim verileri, çağdaş uygarlığı sorgularken geçmişten geleceğe köprü kurulmasına yardım eder ve bizi toplumsal saplantılardan kurtarıp benlik ve güven duygularımızı artırır. Turhan Ali Çağlar, Mersin ve Tarsus Halk Kültürü Kitabıyla bunu yapmıştır. Geçmişten günümüze yöresinin halk kültürünü yaşayarak öğrenip, genç kuşaklara aktarmayı hedefleyen bu zengin malzemeyi hikaye ve romanlarında bolca kullanan, şimdiye kadar kapsadığı alan ve derinlikte derli toplu bir benzeri görmediğimiz, ağırlıkla araştırmacının kendi gözlem ve saptamalarına dayalı özgün bir çalışmadır. Yıllar öncesinden başlayan ve basıldığı birkaç yıl öncesine kadar çok uzun bir zamanı kapsamasına karşın eskimeyen bilgilerle donanmış güncel bir çalışmadır” dedi.

ÇAĞLAR: "SİZ DE BİR ROMAN YARIŞMASI DÜZENLEYEMEZ MİSİNİZ?”

Mersin ve Tarsus Halk Kültürü adlı eseriyle 1. Şinasi Develi Kent Ödülüne hak kazanan Turan Ali Çağlar törenin son konuşmacısı oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer'den ödülünü alan Turan Ali Çağlar, konuşmasında Belediyelerin roman, öykü ve şiir yarışmalarına daha fazla destek olmaları gerektiğine vurgu yaparak, "Her biri kendi dalında seçkin birer değer olan saygıdeğer seçici kuruldan beğeni görmekten çok mutlu oldum. Ben de bu kentin çocuğuyum ona güzel hizmetten bulunabildiysem ne mutlu bana. Kentime hizmet olarak algıladığım bu ödül çok değerli. 4 ay önce aldığım roman birinciliğinden daha kıymetli. Bu nedenle ilimiz kültürünü araştıran kayda geçiren, başta merhum Şinasi Develi, Gündüz Aktan, Semihi Vural, ve sayısız insanı takdir ediyorum. Değerli belediye başkanlarım, Kentinize büyük eserler verebilir, beğenilen bir yönetim olabilirsiniz bunu ancak hizmet ettiğiniz bölge insanı bilir. Ama adınızı Türkiye ve Dünya ülkelerinin duyurabilmeniz sanatla olur. Ben öykü ve roman yazarıyım bu yüzden edebiyattan örnek vereceğim. Şu koskoca ülkede şiir ve öykü yarışması düzenleyen birkaç dernek ve belediye var. Aranızdan bir de Toroslar Belediyesi var. Toroslar Belediyesi ve Mersin yazarlar ve şairler derneğini birlikteliği ile ilk yarışma 2015'te şiirle başladı ve arada bir öykü yarışması oldu. Ne güzel ki hala şiir yarışması düzenleniyor. Roman yarışmasını Türkiye'de sadece İzmir Çiğli Belediyesi düzenliyor ve geçen yıl başladı. İlk ödül de bana verildi. Diyeceğim şu ki; siz de bir roman yarışması düzenleyemez misiniz? Böyle bir etkinliğe açlık var ülkemizde. Varsanız eğer onuru sizin koşturması benim olsun. Böylece bir ödül daha kazanmış olacağım" diyerek sözlerini sonlandırdı.