Şehirleşmeden kaynaklanan ısı adası etkisini azaltmakta yapılması gereken ilk uygulama, planlamaya geçmeden önce alanın fiziksel özelliklerinin belirlenmesi ve bundan sonra, özelliklerine uygun şehir planlarının saptanması ve takibinin yapılmasıdır.
- Isı adası etkisini iyileştirecek şehir modelleri saptanmalıdır.
-Hiçbir sahada tekbir gökdelen kurulmamalıdır. Bunun yerine siklonik (atmosferde alçak basınç çevresinde hızla dönen rüzgarın oluşturduğu kuvvetli rüzgarlar) ya da antisiklonik (çevresinde bulunana havaya göre yüksek basıncı olan bölge) şehir planlarında olduğu gibi belirli bir bölgede tedrici yükselen binaların yapımına müsaade edilebilir.
- Şehir yüzeylerinde absorbsiyonun yoğun olduğu, ısı yaratımının arttığı alanlarda ağaçlandırma çalışmaları arttırılmalıdır.
- Şehir alanlarında su yüzeylerinin artırılması, buharlaşmayla ortamı soğutmaya katkıda bulunması açısından, ısı adası etkisini aza indirgemede yararlı bir yoldur bu nedenle su yüzeyleri arttırılmalıdır.
- Hali hazırdaki yapılarda olmasa bile yeni yapılacak şehir yüzeyleri (kaldırımlar, bina yüzeyleri, asfalt yollar, çatılar, vb.) için açık renk tercih edilmelidir.
- Şehir planlamalarında, özellikle yapılar ve yüzey malzemelerinde, ısı adası etkisinin göz ardı edilmemesi gerekmektedir.
- Şehirlerde sera gazı emisyonlarının ölçümünün ayrıntılı ve düzenli yapılmalıdır.
- Hidrolik, rüzgar ve güneş vb. gibi salım vermeyen yenilenebilir enerji kaynakları ya da doğal gaz gibi düşük salım veren enerji kaynaklarına ağırlık verilmelidir.
- Enerji üretiminde geleneksel teknolojilere göre daha verimli ve çevreye duyarlı olan teknolojiler geliştirilmelidir.
- Güneş enerjili sıcak su sistemleri, yerlerini aldıkları geleneksel karbon oluşumlu kaynaklardan ortaya çıkan zararlı salınımları önledikleri gibi, kırsal yörelerde yaygın kullanılması nedeniyle ormanların tahrip edilmesini de önlemektedir. Bu nedenle güneş enerjili sıcak su sistemleri kullanımı arttırılmalıdır.
- Enerji ormanları kurulması ve bu ormanlardan elektrik enerjisi üretimi yaygınlaşmalıdır.
- Hidrojen enerjisi ile ilgili çalışmalar yapılmalıdır. (Kum, 2006)