MERSİN 8. NARENCİYE FESTİVALİ

İnanç yayla ve deniz turizmi anlamında; tarihsel, kültürel, sanatsal altyapısı ve potansiyeli olan bir kent tanınır ve bilinirse, keza mitolojik hikayelerle dolu cazibe merkezi olan bir kentin zengin bir kent olmaması, o kentte yaşayan bireylerin mesut ve bahtiyar olmaması mümkün mü?

İşte festivaller şehri olmasını istediğimiz nadide şehir Mersinimiz böyle bir şehir.

Hep anlattık.

Anlatmaya, yazmaya devam edeceğiz.

321 kilometre sahil şeridi, 300 gün güneş gören, 550 ören yeri, 85 ticari tarımsal ürünü, 20 coğrafi işaret almış kerebiç, humus, tantuni gibi marka değeri olan 8 Türkiye 1.si olduğumuz tarımsal ürünü olan bir kenttten söz ediyoruz.

Burası Mersin.

Ve şükür ki bu kentin şehreminisi başta olmak üzere yöneticilerin Mersin'i festivaller şehri yapmak arzu ve isteklerini somut olarak görmek ne kadar değerli ne kadar mühim.

Mut Ot Festivali.

Karaduvar Balık Festivali.

Uluslararası Tarsus Festivali.

Anamur Muz Festivali.

Tarsus İncir Festivali.

Nisan 2023 ayında yapılacak Gül Festivali.

Ve kim bilir belki de Erdemli'de ya da Mersin'de yapılacak Limonata Festivali.

Demem o ki, sözü şuraya getirmek isterim,

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yılda yüze yakın festival yaparak festivallerle tanıtılmaya çalışılan 300 bin nüfuslu bir ada ülkesi.

Alaçatı Ot Festivali, Urla Enginar Festivali, Adana portakal çiçeği karnavalı. Bu etkinlikler, çalışmalar irdelendiğinde festivaller ne yapar, kente ne katkısı olur diye somut verilerle o süreçte neler olduğu anlamında çok önemli örnekleri görmek olası.

Dedim ya dostlar, cazibe merkezi Mersin bütün bunlar için biçilmiş kaftan.

Un var, yağ var, şeker var iyi aşçılar olunca kentimizde her şey ama her şey çok değişecek. İnanıyorum.

Bir de Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanı bölgeye yakışır bir şekilde hizmete girerse...

Gelelim kentimizdeki bu festivallerin lokomotifi olan, 8. Mersin Narenciye Festivali'ne.

30 narenciyeye bezenmiş figür, 300'ü aşkın sahil boyunca açılan stantlar, Ziraat odası, Ziraat mühendisleri odası Akdeniz Belediyesi, Toroslar Belediyesi, Mezitli Belediyesi, Yenişehir Belediyesi standında olduğu gibi gelen misafirlere limonata, portakal suyu ikram eden kuruluşlar, evine 1 TL fazla götüren seyyar satıcı ve esnaf arkadaşların mutluluğu.

Bu festival sayesinde yeni marka değerlerin olma ihtimali.

2 gün içerisinde festivale gelen on binlerce, yüzbinlerce insan.

Bu festivalde sadece ekonomik kriz anlamında zor günler geçiren esnaf mutlu olmadı, Narenciye Festivali'nin cazibesini gören, güzel güneşli bir günde temiz havada narenciyenin dayanılmaz hafifliği ve ailelerinin kendi bütçe imkanlarına göre kendilerine yemek ziyafeti çeken, kentte yaşayanlar ve Festivali duyup diğer şehirlerden gelen misafirler.

Narenciye Çeşmesi.

Su sporları gösterisi.

Hele Narenciye kostümü ile amatör manken kızlarımızın Narenciye defilesi.

Bayıldım, gurur duydum.

Çocukların toprağın bir nimet olduğunu gözlemlemeleri, Narenciye ile buluşması, onlara dokunması, narenciye ürünleri ile tanışması.

İki gün boyunca durmaksızın anlatılan yöresel yemeklerin sergilendiği Gastrofest'teki aşçıların gastronomi üzerine tarifleri ve yörenin tanıtım atağı. Bu anlamda protokol konuşmalarının narenciye ile bezenmiş deniz feneri figürlü bir yerden yapılması ayrı bir güzellik kattı narenciye festivalimize.

En önemlisi başta Sayın Valimiz başta olmak üzere bu kentin tanıtılması, tanınması için festival icra kurulu başkanı sayın Abdullah Özdemir, sayın Büyükşehir Belediye başkanı, ilçe belediye başkanlarının çabası, Saygı Öztürk, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni, Tarım yazarı üstadımız, İsmail Küçükkaya gibi ses getiren TV programcıları, sayın Valimiz ile röportaj yapan Kanal 7, Fox TV Köy TV, Halk TV gibi ulusal yayın yapan TV kanalları.

Demem o ki; Ahmet Baran ve fosiller gibi yerel sanatçıların festivalde olması, esnafın ve vatandaşların mesut ve bahtiyar olması 8.Narenciye Festivali'ni başarılı kılmıştır.

Hele ki pandemi sürecinde limonun yüzde yetmişini üreten nadide bir kent olarak C vitamininin bağışıklık sistemini güçlendirmesi olgusunun ortaya çıkması, Mersinimizin verimli toprakların kıymetini bir kez anlaşılır kılmıştır.

Bu mantalite Narenciye üretiminde Dünya ve Avrupa sıralamasında önemli bir yeri olan Mersinimizi daha cazip hale getirecek ve tanınırlığımızı üst seviyelere taşıyacak, inanıyorum.

Unutmadan; festivalden bir gün önce kortejle kentin tüm bileşenleri ile Sayın Valimizin himayesinde şehir turu yapmaları, yapılması kentle kucaklaşma da çok anlamlı idi.

8. Narenciye Festivali'ne bu kentin tanıtımı için verilen çabaya ve yeni projeler için sürekli fikir üreten, bu güzel kentin gelecekte zengin olması için emek veren, emeği geçen tüm kuruluşlara çok teşekkürler.