MERSİN ULUSLARARASI NARENCİYE VE KÜLTÜR-SANAT FESTİVALİ!
Mersin International Citrus Culture &Art Festival
Bu yazı Mersin Narenciye Festivali hakkında art arda yazdığım dördüncü ve son yazıdır. Umarım görüşlerim-önerilerim olumlu algılanır ve Mersin karar verici kadroları bir ürün tanıtım şenliğini bir kültür-sanat festivaline dönüştürme yolunu seçerler. Ben umutluyum.
Bir konunun daha altını çizmeliyim. Proje genel kabul görürse, konusunda uzman kişilerden oluşturulacak festival komitesi her yılın festival sanat programını kendilerine verilen bütçe içinde kalmak kaydıyla - herhangi bir yönlendirme ve dayatma olmadan - özgür bir şekilde kendi aralarında tartışarak yapmalıdır.
Gündüz Narenciye Şenlikleri çeşitlendirilerek devam edecektir.
Tiyatro, sinema ve müzik - Opera Bale sanat etkinlikleri ücretli olacaktır.
Bir gecede farklı mekanlarda değişik sanat dallarında birden fazla etkinlik yapılabilir. Bunun için kentteki etkinlik yapılan-yapılabilecek irili, ufaklı salonlar kullanılacaktır.
Bu yazının başlığında Kent Festivalimizin adını koyduk. Şimdi içeriğini tartışabiliriz. Aşağıda ilk yıl için benim aklıma geliveren olası etkinlikleri sıralıyorum:
* ULUSLARARASI RESİM VE HEYKEL SERGİLERİ
Yeni sergi evlerine ihtiyaç vardır!
Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin ilgili bölümleri bu konuda ön alabilirler.
* ULUSLARARASI FOTOĞRAF SERGİLERİ
Mersin'de takdir edilesi bir sinerji ve koordinasyon ile çalışan, üyelerinin ulusal ve uluslararası ödüller kazandığı fotoğraf dernekleri vardır. Festivalde yer alacak ulusal ve uluslararası fotoğraf sergileri Mersin'i fotoğraf sanatçıları için bir çekim merkezi yapacaktır. Yöremizde organize edilecek bir tematik foto safaride çekilecek fotoğraflar ile yapılacak ödüllü bir yarışma tesisi ile bu proje desteklenebilir.
* ULUSLARARASI TİYATRO VE SİNEMA ETKİNLİKLERİ
Bu sene tesadüfen böyle etkinlikler festival günleri ile örtüştü. Ama festival programı içine alınabilseydi daha iyi olurdu. Belediye Tiyatroları, amatör tiyatro grupları , (örneğin "Tiyatro Fabrikası") festivalde yer alabilir. Bu arada Adana Devlet Tiyatrosu'nun festival içinde Mersin'e bir turne yapması sağlanabilir.
* MERSİN DEVLET OPERA VE BALESİ (MDOB) ETKİNLİKLERİ
MDOB zaten yıl içinde sahnelenen eserlerle kentin hizmetindedir. Festival için herkese hitap edecek, ses getirecek programlarla ortaya çıkmalıdır.
1 - Kurum ve DOB Genel Müdürlüğü solist sanatçıları ile mümkünse açık havada gerçekleştirilecek Napoliten Şarkılar ya da Carmina Burana gibi bir etkinlikle festivalin açılışı yapılabilir.
2- Hiç seslendirilmemiş bazı eserlerini de içeren bir repertuvar ile gerçekleştirilecek bir Nevit Kodallı Anma Gecesi, bestecimizin hatırlanması için güzel bir fırsat olacaktır.
Bunlar sadece benim naçizane önerilerim. En uygun program tespitini MDOB Müdürlüğü yapacaktır. MDOB etkinliklerinin medyada duyurulması ve işlenmesiyle yöremizden ve diğer kentlerden ziyaretçilerin kentimize geleceğini düşünüyorum. Ses getirecek etkinliklerle Mersin'in bir opera-bale ve müzik kenti olduğunun dünyaya duyurulması festivalin tanınmasında etkin olacaktır.
* MEÜ AKADEMİK ORKESTRA KONSERİ
1 - Mersin Konservatuvarı'nın ödül kazanmış genç solistlerinin katılacağı bir konser ile kentimizden müzik alanında çıkan değerlerin ulusal-uluslararası müzik camiasına tanıtılması yararlı olacaktır.
2 - Mersin Devlet Konservatuvarı öğretim üyesi Doç. Dr. Halit Turgay'ın yöremizle ilgili olarak bestelediği "Kilikya (Mersin) Flüt Konçertosu", "Soloi Pompeiopolis Flüt ve Arp Konçertosu" ve son bestesi "Akdeniz Rapsodisi" (Piyano, Flüt ve Orkestra için) festivalde seslendirilebilir.
* AKOB MERSİN BAROK MÜZİK TOPLULUĞU KONSERİ
Bu konser için bir klavsen gerekecektir. Mersin'in ismini taşıyan bu müzik topluluğunu kaç kişi biliyor acaba? Akdeniz Opera ve Bale Kulübü'nün ilk müzik grubu olan topluluk, 2017 yılı sonbaharında kuruldu. Mersin, Tarsus ve İstanbul'da tarihi Hekimpaşa Salih Efendi Yalısı'nda konserler gerçekleştirdi.. Topluluğun festival içinde yer alacak konseri kent imajını parlatacaktır.
* MERSİN POLİFONİK KOROSU - NEVİD KODALLI'YI ANMA GECESİ
(Bestecimizin bestelediği ve sevdiği eserler ile).
* MERSİN ODA KOROSU
Kentimizi birçok festivalde temsil eden bu koronun festival içine yerleştirilecek bir konseri programa zenginlik katacaktır.
* ADANA DEVLET SENFONİ ORKESTRASI MERSİN TURNESİ
(Bir Film Müzikleri programı ile festivale katılabilirler).
* AMATÖR ORKESTRALAR KONSERLERİ
Mersin'de caz, hafif müzik, rock, pop çeşitli amatör orkestralar vardır (örneğin; "Kibrit Kutusu", "Liparis1/The Bosses", "Sunset Jazz", "Cotton Candy", "Flues", "Cover Night", The Family Rock Project", "Soundband" vd.). Bu gibi grupların festival programına alınmak ve yer gösterilmek kaydı ile akşamüstü saatlerinde Narenciye Şenlikleri içinde konser vermeleri sağlanabilir. Dans pisti olarak kullanılabilecek yeri olan açık hava mekanları uygun olacaktır. Diğer kentlerden gelecek amatör orkestralar da festival komitesinin onayı ile festivalde yer alabilir. Konser şartları sanatçılar/gruplar ile görüşülür. Kent ve festivale katkı ve tanınmak için bu etkinliklere katılabilecek gruplar olabilir. Ancak dışarıdan gelecek amatör sanatçıların konaklamaları festival bütçesinden ödenir.
KKTC - OTHELLO ODA KOROSU
KKTC'den folklor grupları gelmektedir. "Othello Oda Korosu" da davet edilebilir.
GİRİTLİ SANATÇILAR
Mersin'de yaşayan Girit mübadili hemşerilerimizin öneri ve katkılarıyla Girit'ten müzik grupları şenliklere davet edilebilir.
* PANTOMİMCİLER, KUKLACILAR
Yurt içinden ve dışından festival komitesi tarafından seçilecek pantomimciler, kuklacılar Narenciye Festivali şenlikleri içinde festival komitesi tarafından seçilmek ve programda yer verilmek kaydı ile yer alabilirler.
SONSÖZ
Dikkat edilirse festivale konuk edilebilecek misafir sanatçıların dışında tüm sanatçılar Mersin'dendir. Böylece yol ve konaklama giderleri minimum olacaktır. Bu yaklaşım da kentimiz (ve bölgemiz) sanatçılarını onurlandırmak demektir ve gençleri tanıtmak açısından yararlı olacaktır.
Festivale katılan çeşitli ülkelerin temsilcilerinin tavsiye ettikleri ünlü resim, heykel ve fotoğraf sanatçılarının, müzik gruplarının, solistlerin, şan sanatçılarının, orkestra şeflerinin davet edilmesiyle festivalin uluslararası kimliği zenginleştirilebilir.
Narenciye Festivali'nin mevcut bütçesini fazla zorlamadan yapılabilecek etkinliklerdir bunlar.
Yukarıda dile getirilen etkinlikler, projeyi somutlaştırmak için benim hemen aklıma geliverenler. Festival komitesi görevlileri her yıl festival kültür-sanat etkinliklerinin neler olabileceğine karar vereceklerdir.
Bu taslak proje burada yayınlanınca artık bir kamu projesi olmuştur. Her türlü revizyon, geliştirme ve yenilemeye açıktır. Kent kurum, kuruluşlarının ve yerel yönetimlerin sivil toplum örgütleri ile diyaloğu için de bir fırsat olacaktır.
Yukarıdaki projenin gerçekleştirilmesi için önce bir fikir birliği gerekir. Ben başlama vuruşunu yaptım, şimdi takımlar oyunu kurabilirler. Bence burada en önemli zorluk kent kurumları arasındaki koordinasyonun nasıl sağlanabileceğidir. Bunun iyi bir örneğini bu yılki Narenciye Festivali'nde gördük. Festival komitesi bu zorlukları da aşacaktır.
Projenin uygulanabilirliği yüksektir. İtiraz ederek olumsuz parmak kaldıranların gerekçelerini tartışmaya açık olarak kamuoyu ile paylaşmaları etik bir görevdir.
Yayınlanma Tarihi: 15.12.2018 - Cumartesi