GÜNDEM

Mersin’de Ata Tohumları Şenliği, “Doğadan Al, Doğaya Kat” Sloganıyla Gerçekleştirildi

Mersin’in Tarsus ilçesinde “Doğadan Al, Doğaya Kat” sloganıyla “1. Tohum Takas Şenliği düzenledi. Şenlik, atalık tohumların koruması, yaygınlaştırılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla ilk kez gerçekleştirildi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tarsus Belediyesi iş birliğinde “1. Tohum Takas Şenliği”ni düzenledi. Tarsus’ta “Doğadan Al, Doğaya Kat” sloganıyla Tarihi Kubatpaşa Meydanı’nda gerçekleşen etkinlik, hem yerel üreticilerin hem de doğaya duyarlı vatandaşların yoğun ilgisini gördü.

Gülnar nohudu, Silifke Balandız buğdayı, Toroslar’ın ak darısı ve Şıhömerli’nin leklek fasulyesi gibi bölgeye özgü ata tohumlarının takas edildiği şenlikte, katılımcılar geleneksel tarımı yaşatma çabasına birebir katkı sundu. Tohum takası, sadece bir ürün alışverişi değil; kültürel mirasın yaşatılmasına yönelik önemli bir dayanışma örneği oldu.

ÇOCUKLAR ZERUN BUĞDAYI İLE TANIŞTILAR

Her yaş grubuna hitap eden şenlikte, çocuklar için de eğitici ve eğlenceli etkinlikler düzenlendi. “Geleceğe Dönüş” atölyesinde çocuklar geri dönüştürülebilir malzemelerle pankartlar hazırlarken, “Buğday Abla ve Sihirli Buğday Tanesi” atölyesinde Malatya-Kayseri ve Sivas yöresine özgü ata tohumlarından Zerun buğdayını ekip, buğdayın toprağa ekiminden hasadına kadar olan süreci öğrendi.

Şenlik kapsamında düzenlenen “Tohum ve Gıda Sohbetleri” panelinde sürdürülebilir tarım, organik üretim ve yerel tohumlar ele alındı. Katılımcılar, panelin ardından gerçekleştirilen soru-cevap bölümünde doğal gıdaya ulaşım konusunda bilgi aldı.

MERAL SEÇER: “ATA TOHUMU, SAĞLIĞIMIZ VE GELECEK MİRASIMIZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, ata tohumlarının mevsiminde ve coğrafyasında yetiştiği için besin değerlerini kaybetmediğine dikkat çekerek, kooperatif olarak ata tohumlarının gün yüzüne çıkarılması ve korunması adına yaptıkları örnek projeleri ve çalışmaları anlattı. Seçer, coğrafi işaret almış tescilli ürünlere çok önem verdiklerinin altını çizerek, “Küçük aile işletmelerinin bu üretimden vazgeçmemeleri, yeni üreticilerin de bu üretime katılmaları için, atalık tohumun önemini hepimizin daha da fark etmesi ve yaygınlaştırması gerekiyor” diye konuştu.

Seçer, pandemiden sonra insanların daha sağlıklı gıdalara ulaşma eğiliminde olduğunu söyleyerek, üreticilerin en fazla pazarlama aşamasında zorlandığını ve ayakta kalmaları için desteklenmeleri gerektiğini belirtti. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin tohum, gübre ve üretim için gerekli olan malzemeleri çiftçilere verdiğini kaydeden Seçer, “Çiftçi üretiyor ve pazarlama noktasında kooperatif olarak biz devreye giriyoruz” dedi.

‘Mersinden’ markası ile pek çok atalık tohumun yaygınlaştırılmasına öncü olduklarını sözlerine ekleyen Seçer, “Ata tohumu, sağlığımız ve gelecek mirasımız için çok önemli. Mersinden Kadın Kooperatifi olarak, bu çalışmalarımızı artırarak devam ettireceğiz. Çünkü biz kentimizi ve dünyamızı çok seviyoruz” ifadelerini kullandı.

ALİ BOLTAÇ: “ATA TOHUMLARINA DAHA FAZLA SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR”

Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, kültürel mirasa sahip çıkmanın bu mirası yaşatmanın ve gelecek nesillere aktarmanın önemine vurgu yaparak, bu konuda toplumlara önderlik etmek ve yol açmak gerektiğini ifade etti. Boltaç, ata tohumlarının değerinin günümüzde yeterince anlaşılmadığını ancak bu mirası korumanın geleceğe yapılacak en büyük yatırım olduğunu söyledi.

SELÇUK ŞAHUTOĞLU: “BU ŞENLİK TOPRAKLARIMIZI KORUMAMIZ GEREKTİĞİNİ ANLATIYOR ”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Selçuk Şahutoğlu ise şenliğin yalnızca bir tohum takas etkinliği olmadığını belirterek, “Bu şenlik sadece tohumu birinden almak diğerine vermek veya bir topraktan alıp bir başka yere ekmek değildir. O tohumu eken üreticinin nasıl ve hangi şartlarda ürününü yetiştirdiğini, çıkan ürünün ne kadar lezzetli olabileceğini, atalık tohumların daha verimli ve sağlıklı doğa bilinci içerisinde yetişmesinin önemini ve topraklarımızı korumamız gerektiğini anlatıyor” dedi.

TUĞBA KORKMAZ: “YILLARDIR TARIMDA GENETİĞİ OYNANMIŞ TOHUMLAR KULLANILIYOR”

Tarsus Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu Başkanı Tuğba Korkmaz, etkinliğe büyük bir hevesle geldiklerini, gerçekleşen panelde de çok fazla bilgilendirici içeriğin yer aldığını kaydederek, panelistlerin geçmişten bugün kadar doğal tohumlarla ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmesine değindi. Kendisinin de bir çiftçi kızı olduğunu belirten Korkmaz, “Yıllardır tarımda genetiği oynanmış tohumlar kullanılıyor. Bunlar tüketim aşamasında bizlere ulaştığında, çok fazla yan etki doğurup hastalığa yol açabiliyor. Eğer biz ülkemizi seviyor ve gelecek nesillere de güzel bir ülke bırakmak istiyorsak, doğal ekime ve ürünlere daha çok ilgi göstermeli ve bu konuda hassas davranmalıyız” dedi.

FERDA YAHYA BEYOĞLU: “TOPRAK ŞU ANDA ÇOK DEĞERLİ”

TEMA gönüllüsü Ferda Yahya Beyoğlu ise, ata tohumlarının yaygınlaştırılmasının önemli olduğunu ve bu şenlikler sayesinde insanların farkındalıklarının arttığını söyleyerek, “Toprak şu anda çok değerli” dedi. Şenliğin güzel geçtiğini vurgulayan Beyoğlu, gençlerin ve özellikle üniversite öğrencilerinin böyle şenliklere gelmesi gerektiğinin altını çizerek, “Çünkü biz etkinliğe gelenler olayların farkındayız, ama farkında olmayan yeni nesli yönlendirebilirsek çok daha yararlı olur” ifadelerini kullandı.