Mersin’de Sokakta Çalışan Çocuklarla Mücadelede Önemli Adımlar Atılıyor
Mersin Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nün yürüttüğü “Çocuklar Güvende” mobil ekipleri projesi, yılbaşından bu yana sokakta çalışan 140 çocuğu tespit ederek güvenli alanlara kavuşturdu. Ekipler, bu çocukların aileleriyle görüşmeler yaparak, sokakta çalışmanın çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimini olumsuz yönde etkileyebileceğini, çocukları bağımlı hale getirebileceğini vurguladı.
Mersin’de yıllardır uygulanan çocuk odaklı sosyal projelerle başarı sağlandığını belirten İl Çocuk Hakları ve Çocuklar Güvende Mobil Ekipler Koordinatörü Mustafa Sarı, Mersin’in sokakta çocuk çalıştırma konusunda ülke genelinde en başarılı illerden biri olduğunu ifade etti. Sarı, özellikle 2004 yılından bu yana yürütülen kamuoyu duyarlılığı çalışmalarıyla sokakta dilenen veya çalışan çocuklara para verilmemesi gerektiği konusunda vatandaşların bilinçlendirildiğini aktardı.
Sarı, "Ekonomik yoksulluk nedeniyle bir çocuğun sokakta çalışması, fiziksel ve psikolojik olarak zararlıdır. Devletimiz, yoksul ailelere ekonomik destek sağlayarak çocukların sokakta değil, güvenli alanlarda olmalarını temin etmektedir" dedi.

Çocuk İşçiliğiyle Mücadelede Uzun Süreli Çalışmalar
Mustafa Sarı, çocuk işçiliğiyle mücadelede Mersin'deki başarılarını ve yapılan çalışmaları şu şekilde değerlendirdi:
“Mersin’de çocuk işçiliğini önlemek amacıyla 20 yıldır büyük bir çaba harcıyoruz. Şehrin işlek noktalarına binlerce uyarı kartı, vinil afiş ve raket asarak sokakta çalışan çocuklar ve vatandaşları bilinçlendirdik. Bu sayede pek çok çocuk, sokaktan alınıp okula kazandırıldı ve mesleki eğitim kurslarına katılım sağlandı. Eğitim, çocuklarımızın gelişimi için çok kritik. Sokakta çalışan çocukların sağlıklı gelişim süreçlerini engellemeden onları topluma kazandırmak önceliğimiz. Ayrıca, ülkemizin imzaladığı uluslararası sözleşmeler ve Anayasamız çerçevesinde 18 yaş altındaki çocukların sokakta tehlikeli işlerde çalıştırılmasının suç olduğunu her fırsatta vurguluyoruz. Bu sorumluluk, sadece devletin değil, yerel yönetimlerin de üzerinde. Çocuklarımızın güvenliği ve sağlıklı gelişimi için herkesin el birliğiyle hareket etmesi gerekiyor.”





