Erling Haaland, Premier Lig’de ’100’ler kulübü’ne girdi
Erling Haaland, Premier Lig’de ’100’ler kulübü’ne girdi
İçeriği Görüntüle

3 Aralık Çarşamba günü Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) tarafından Üniversitenin Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa; TMOK Başkanı Ahmet Gülüm, TMOK Anma ve Onurlandırma Komisyonu Başkanı Necdet Ayaz, Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çağrı Çetin, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekai Pehlevan, Mersinli Ahmet’in kızı Dilara Mersinli ve torunu Murat Mersinli, TMOK üyeleri Ömer Gürsoy, Nezir Önal, Mirza Egeli, Haldun Domaç ve Sevda Demirel, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Tören, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Aziz Şehitler için yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar gerçekleştirildi.

“Olimpiyat Oyunlarında Kürsüye Çıkanları Anmak Vefanın Gereğidir”

TMOK Anma ve Onurlandırma Komisyonu Başkanı Necdet Ayaz, konuşmasında Mersinli Ahmet’in Türk spor tarihinde bıraktığı derin izlere değinerek, “Olimpiyat oyunlarında kürsüye çıkarak milletimizi mutlu kılan şampiyonlarımızı anmak vefanın gereğidir. Bu gereklilik doğrultusunda, 1936 Berlin Olimpiyat Oyunlarında Grekoromen Güreş dalında Gümüş, 1948 Londra Olimpiyat Oyunlarında ise altın madalya kazanan merhum Ahmet Kireççi’ye vefa borcumuzu yerine getirebilmek için toplanmış bulunuyoruz. Bu kutsal görevi yerine getiriyor olmaktan da mutluyuz.” dedi.

“Selam Olsun Sadece Şampiyonluk Rüyası Görenlere”

Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekai Pehlevan, Mersinli Ahmet’in Türk güreş tarihi için önemini vurguladığı konuşmasında, “Var olma ve onu yaşatma uğruna Cumhuriyete sahip çıkan, arkasında sadece Türk Milletinin gücünü hissederek yarışan, yoksulluk içinde ülkesine madalya kazandıran şampiyonlarımıza selam olsun. Selam olsun sadece ve sadece şampiyonluk rüyası görenlere, yapamazsın diyenlere rağmen bildiği yoldan dönmeyenlere. Gençliğe örnek bir sporcu olan, iz bırakan, namıyla anılan ve yaşayan Mersinli Ahmet’i saygı, rahmet ve şükranla anıyorum. Ruhu şad, mekanı cennet olsun.” ifadelerini kullanarak mücadele ruhunun önemine dikkat çekti.

“O, Gittiği Her Yere Mersin’in Adını, Kültürünü ve Yiğitliğini Taşımıştır”

Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar, konuşmasında Mersinli Ahmet’in hem spor hem de karakter bakımından gençlere örnek olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Yaşar, “Bugün burada sadece bir sporcuyu değil, Türk Bayrağı’nı dünyanın zirvesine taşıyan bir kahramanı anmak için bir aradayız. Tarih, yalnızca olayları değil; o olaylara yön veren büyük karakterleri de yazar. Merhum Ahmet Kireççi, kazandığı madalyaların ötesinde; vatan sevgisi, tevazusu, spor ahlakı ve çalışkanlığıyla Türk spor tarihine silinmez bir imza atmıştır. Bugün Mersin Üniversitesi olarak bizler de Ahmet Kireççi’nin adının önündeki “Mersinli” sıfatı tesadüf değildir. O, gittiği her yere Mersin’in adını, kültürünü ve yiğitliğini taşımıştır. Mersin’in sıcaklığını, samimiyetini şehrimizin adını bilimde, sanatta, sporda ve uluslararası arenada duyurmak için çalışırken; onun taşıdığı bu aidiyet duygusunu kendimize rehber ediniyoruz.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Mersinli Ahmet’in özgeçmişi konuklara okundu ve ardından hem kendisinden hem de yaşayan güreş efsanesi Ahmet Ayık’tan, Mersinli Ahmet’in ile ilgili anılarını paylaşarak salondaki davetlilere duygu dolu anlar yaşattı.

Programın sonunda Mersinli Ahmet’in kızı Dilara Mersinli ve Torunu Murat Mersinli’ye, TMOK Başkanı Ahmet Gülün tarafından ödül takdim edildi.

Tören, protokol üyeleri ile davetlilerin sahnede gerçekleştirdiği toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

1764767218

Kaynak: Haber Merkezi