Eğitimde temel unsur öğretmendir. Gelişen teknoloji hiçbir zaman tümüyle öğretmenin yerini alamaz. Eğitimi etkileyen en önemli öğe olan öğretmen; saygın, yüce ve kutsal bir mesleğin sahibidir. Öğretmenlik mesleğinin kutsal sayılması, öğretmenlerimizin kusursuz olmayacağı anlamına gelmemelidir. Öğretmenlik Mesleğinin Yasal dayanakları vardır.Ülkemizde öğretmenlik mesleğinin bir kamu hizmeti olarak yürütülmesini, işleyişini, görev ve sorumluluklarını belirleyen bazı yasal dayanaklar bulunmaktadır. Öğretmenin niteliği, eğitimin niteliğini doğrudan etkiler. Öğretmen eğitim-öğretim kurumlarının en önemli öğelerinden biridir. Bu yüzden eğitim sorunları öğretmenden bağımsız düşünülmemelidir.
Hiç bir eğitim sistemi, o sistemi işletecek personelin niteliğinin üzerinde hizmet üretemez. Eğitim sisteminin en önemli öğelerinden biri olan öğretmenin niteliği, mesleğin ve mensuplarının sorunlarıyla yakından ilgilidir. Öğretmenlerin imaj sorunu vardır. Hiç kimsenin öğretmenleri garibanlar takımı şeklinde göstermeye hakkı olmamalıdır. Öğretmenlerin ekonomik yetersizlikten dolayı çocuklarının geleceğini iyi planlayamama sorunu vardır. Öğretmenlerin Örgütlenme Sorunları Her meslek kendi üyelerinin çıkarlarını, haklarını korumak ve sorunlarını dile getirmek için örgütlenmektedir. Öğretmenlik mesleğinin çıkarlarını, özlük haklarını ve toplumdaki saygınlığını korumanın bir yolu da öğretmenlerce kurulmuş bir meslek örgütünün var olmasıdır.
Bir öğretmenin bir alanda uzmanlık bilgisine sahip olması yanında aynı zamanda öğretmenlik mesleği ile ilgili bazı bilgi ve becerilere de sahip olmalıdır.Öğretmen olma isteği, öğretmenliğe yatkınlık, beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımından dengeli ve sağlıklı gelişmeye uygun kişilik özelliklerine sahip olmak, öğretmenliğe, öğrenciye, çevreye, sosyal değerlere yönelik olumlu tutuma sahip olması gerekmektedir. İyi öğretmen hayal gücü ve öğrenme sevgisi aşılar.