Gıda güvenliği günümüzün en kritik meselelerinden biri haline gelirken, pestisit kullanımı üzerindeki tartışmalar da hız kesmeden devam ediyor. Gıda Mühendisi Sevda Yılmaz, tarımsal üretimde yoğun şekilde kullanılan kimyasalların insan sağlığına etkilerine dikkat çekerek, evde uygulanabilecek basit temizlik yöntemlerinden, üretici politikalarına kadar geniş bir perspektiften açıklamalarda bulundu.
İklim değişikliği ve gıda krizinin etkisiyle, tarımda aşırı pestisit kullanımı artarken, ürünlerin tat ve kokusunun da olumsuz yönde etkilendiğini ifade eden Yılmaz, evde uygulanabilecek basit temizlik yöntemlerinin pestisit yükünü azaltmada kısmen etkili olabileceğini söyledi. Yılmaz, "Ilık suyun içine saf karbonat ekleyerek sebze ve meyveleri 10-15 dakika bekletmek bazı yüzey kalıntılarını temizleyebiliyor. Ancak ürünün içine işlemiş kimyasalları bu yöntemle uzaklaştırmak mümkün değil" ifadelerine yer verdi.
"Çiftçi, ürünü hızlı büyütmek istiyor"
Devlet desteğinden mahrum kalan çiftçilerin en kısa sürede en yüksek verimi almaya çalıştığını belirten Yılmaz, "Çiftçi, gübre, mazot ve sulama desteği alamadığı için ürününü hızlı büyütmek, erken hasat etmek istiyor. Bu da yoğun tarım ilacı kullanımını kaçınılmaz kılıyor" diye konuştu.
"Organik ürün yok denecek kadar az"
Gerçek organik ürünlere erişimin artık neredeyse imkansız hale geldiğini belirten Yılmaz, "Eskiden devlet desteğiyle gerçekten temiz üretim yapan çiftçiler vardı. Ürünler analiz raporlarıyla pazara sunulurdu. Şimdi ise organik adıyla satılan birçok ürünün ne kadar temiz olduğu şüpheli. Analiz yapılmadan güvenmek mümkün değil. Bugün Türkiye'de gerçekten organik üretilmiş ürünler yok denecek kadar az" dedi.