Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Tarsus Ziraat Odası Başkanı ve aynı zamanda Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Büyükşehir ve Tarsus Belediye Meclis Üyesi olan Veyis Avcı'nın ev sahipliğinde, Tarsus’ta afet bölgelerinde incelemelerde bulundu. Bölge çiftçileriyle bir araya gelen Bayraktar, yaşanan tarımsal kayıpların boyutuna dikkat çekti.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, çiftçilerin zor bir dönemden geçtiğini vurgulayarak şunları söyledi:
“Evet, maalesef zor bir dönemden geçiyoruz gerçekten. Bu yıla başlarken beraber afetlerle boğuştuk. Sayın Genel Başkanımız 2 aydır sahalarda koşturuyor, gerçekten çiftçi için hiç durmadan, duraksamadan mücadele ediyor. Bunu hükümete, Cumhurbaşkanına ileterek çözüm noktalarını göstermekte. İnşallah hükümet de bu işlere duyarsız kalmaz, gerçekten dişe dokunur yardımları gösterir. Çünkü burada çiftçilerimizin ayakta kalması demek; gıda güvenliği, ülke güvenliği demek. Bununla ilgili üzerimize düşen ne varsa her zaman Genel Başkanımızlayız. Kendilerine buraya geldikleri ve çiftçimize verdikleri destekler için tekrardan teşekkür ediyorum.”
"Gördüğümüz Manzara İç Açıcı Değil"
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise konuşmasında, Türkiye genelinde yaşanan tarımsal afetlerin boyutuna dikkat çekti. Mersin’in de bu afetlerden ciddi şekilde etkilendiğini belirten Bayraktar, “Tabi Allah böyle günlerde değil de iyi günlerde de görüşmeyi nasip etsin. Tabi sonuçta sevinçleri paylaştığımız gibi, acılarımızı ve sıkıntılarımızı da paylaşmak durumundayız. İşte onun için buradayız. Yaklaşık 45 vilayette, Mersinimizdeyiz. Gördüğümüz manzara iç açıcı değil, onu söyleyeyim. Afetlerden zarar gören belli başlı illeri gezdik, bazı ilçelere gitme imkanımız oldu, bahçeleri de gezdik. Bazılarının durumu hoş değil. Bunu siz de takip ediyor ve izliyorsunuz” ifadelerini kullandı.
Bayraktar, yaşanan don olaylarının tarımda büyük tahribat yarattığını belirterek, “Yani 6 Şubat Depremi gibi tarım sektöründe maalesef büyük bir afet yaşadık, büyük bir deprem yaşadık, bunu ifade edeyim. Tarihin en büyük afeti diyebiliriz, afetlerinden biri demiyorum, afeti diyorum. Son 30 yılın en düşük ısı değerleriyle karşı karşıya kaldık. Tabi tedbir alacağımız, alabileceğimiz afetler var ama öyle afetler oluyor ki tedbir almanız mümkün değil. İşte bu afet, böyle bir afet. Yani eksi 5 derecelerde, eksi 10 derecelerde önlemler alırsınız, ürünleri bir miktar kurtarma şansı olabilir ama eksi 18-20 derecelerde yapabileceğiniz hiçbir şey yok” dedi.
"Afet Sayısı Değil, Şiddeti Artıyor"
2025 yılına da afetlerle başlandığını dile getiren Bayraktar, iklim krizinin etkilerine dikkat çekerek,
“Bir de tabi asıl problem şurada; afetlerin sayısı artıyor. 2025 de çok hızlı başladı, belli ki o rekoru ekarte edecek. Fakat burada önemli olan şu; afet sayısından ziyade afetin şiddeti arttı. Şiddet artınca tahribat büyük oluyor. Yani ürünlerde yüzde 100’lere varan kayıplarla karşı karşıya kalıyoruz ki asıl problemi burada yaşıyoruz. Burası da özellikle şanssız bölgelerden biri, onu da belirteyim” şeklinde konuştu.
Bayraktar, Mersin’in birçok ilçesinde arka arkaya üç ay boyunca afet yaşandığını şu sözlerle hatırlattı:
“Şubat ayında bir don felaketi yaşadınız, çok söylenmiyor ama Mart ayında da yaşadınız. Nisan ayına geldik, Nisan ayında da bir afet yaşadınız. İlk afet sayılı vurdu, 2. afette 400-500 metre rakımı ve üzerini vurdu. Dolayısıyla zarar gören ürünlere baktığımızda zaten zarar görmeyen ürün yok. Sadece meyve değil, hububat da zarar görmüş, bu da çok önemli. Büyük bir moral ve motivasyon düşüklüğü yarattı, bunu da kabul etmemiz lazım.”
“Çiftçimizin Yanındayız”
Bayraktar, bölgedeki çiftçilerin yaşadığı sorunların devletin en üst kademelerine iletildiğini belirterek, şunları söyledi:
“Gittiğimiz yerlerde çiftçimizde büyük bir bezginlik gördüm. Bu gördüğüm manzarayı da yukarıdaki ilgililere anlatmam lazım. Sayın Cumhurbaşkanıyla 2 defa bir araya geldik, 2 defa da ben sahada gördüklerimi kendilerine anlattım. Maliye, Çalışma ve Tarım Bakanlarımıza da anlattım. Dolayısıyla çiftçimize bir destek istedik. Üzülerek ifade ediyorum ki bu afetler kuraklık başta olmak üzere devam edecek, tahminim bu yönde”