image Nazlıhan Ünveren
DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞUNUN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ



Yazı Tarihi : 27.01.2022
 E-Mail : unverenazlihan@gmail.com

 

Çocuklar ergenlik dönemine girdiği zaman uyum ve davranış bozuklukları yaşayabilirler. Öfke kontrolü, dikkat eksikliği, kardeş kıskançlığı, alt ıslatma, kaygı bozukluğu, tırnak yeme, fobiler, öğrenme güçlüğü, hiperaktivite, kimlik karmaşası gibi sorunlar çocuk ve ergenlerde görülebilir. Erken alınan tedbir ve önlemler geleceğinde yaşayabileceği daha büyük sorunların önüne geçecektir. Bu sorunlar yaşayan çocuk ve ergenlerde profesyonel yardım alınması son derece önemlidir.

Aşırı hareketli olma haline Hiperaktivite diyoruz. Hiperaktivite ve dikkat eksiliği çocuk yaşlarda başlar. Çocuğunuzu gözlemlediğiniz zaman söylediklerinize odaklanmadığını ve dikkat eksikliği yaşadığı fikrine kapılıyorsanız bu hayatı boyunca sürebilecek psikiyatrik problem olabilir bu yüzden mutlaka teşhis ve tedavi edilmelidir. Bunun dışında dikkat eksikliği ile kendisini gösteren bir öğrenme güçlüğü söz konusu olabilir. Bunlar; Disleksi, Disrafi ve Diskalkulidir.

 

Belirtileri ;

Sık sık sakarlık yapmak

Seslerden etkilenerek ilginin sürekli değişmesi

Dikkat gerektiren oyunlarda başarısız olmak

Oyunlar arasında hızlı geçiş yapmak, oyunu yarım bırakmak

Unutkanlık ve anlatılanları akılda tutamamak

Sorumlulukları ertelemek

Aşırı hareketlilik, yerinde duramama hali

Aşırı konuşmak

Eşyalara tırmanma

Amaçsız hareketlilik göstermek

Bunları dikkat eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğu belirtileridir.

 

Çocuklar danışanların tedavisinde sıkla oyun terapisine başvurulur. Oyun sırasında çocuklar iç dünyalarını yansıtırlar bu yüzden oyun terapisi onları anlamak ve eksik becerileri geliştirmelerine katkı sağlamak konusunda en iyi terapi ve iletişim araçlarından birisidir. Oyun terapisi 3-12 yaş arasındaki çocuklar için uygulanabilir.

Biz yetişkinler için çocuk oyunları anlamsız gelse de aslında oyun sırasında çocuklar bütün becerilerini pratik ederler. Çocuklar için oyunlar gerçek dünyanın bir simülasyonu gibidir ve oyun sırasında duygularını, tepkilerini, problem çözme becerilerini, paylaşım içinde olmayı pratik ederek pekiştirirler. Oyun terapisinde çocuğun yaşadığı kayıp, yas, evlat edinme, boşanma, travma gibi süreçler yaşayan çocuklar için uygun olacaktır.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavi edilebilir ve çok yüksek oranlarda iyileşme sonucu alınır. Sorularınız için bana ulaşabilirsiniz.

 

Instagram: psikolog.nazlihanunveren




 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA