YİNE YENİDEN

Kentsel Dönüşüm bir fırsattır. Bu yüzden Projelendirirken ve Uygularken; Tarihi dokumuzu korumalı, Toplumun Sosyo-Ekonomik yapısını ve Şehirlerimizin kendine has kültürel dokusunu da göz önünde bulundurmayız.

Ekolojik dengenin öneminin farkında olmalı ve iklimlendirme koşullarını da es geçmemeliyiz. Her şeyden önce ada bazlı yapmalıyız. Madem yapacağız; Bakış açımızı geniş tutmalıyız, kentsel dönüşüm sadece bina dönüşümü demek değildir. Binaları yıkıp tekrar yerine bitişik nizam, sosyal donatısız, otopark alanı olmayan, alt yapısı yetersiz, yeterli temiz havayı ihtiva edemeyecek yaşam alanları oluşturan, dip dibe binalar yapmak yerine; Ada bazlı dönüşümlerle sadece üst yapısı değil, alt yapısı da yenilenmiş, ergonomik, sağlıklı ve huzurlu yaşam alanları oluşturmalıyız.

İnsanoğlunun geçmişten günümüze yaşadığı pek çok olgu, kent mekanlarına yansımış ve kentlerdeki dönüşümleri de beraberinde getirmiştir. Bu anlamda kentsel dönüşümlerle toplumların mekan gereksinimleri karşılanmaya çalışılmıştır. Kentsel dönüşüm bağlamında mekanların gereksinimine göre çeşitli dönüşüm yöntemleri mevcuttur. Zamanla değişen kent mekanlarına yansımış ve kentleri etkilemişlerdir. Kentsel dönüşüme konu olan mevcut sorunların büyük bir kısmı, kentlerin fiziki koşulları ile ilgilidir. Kentlerdeki sağlıksız yapılaşma, yetersiz alt yapı, kötü çevre koşulları, çöküntü alanları, tarihi mekanların ve ekonomik kullanımı tükenmiş alanların varlığı ve bunların kente yeniden kazandırılması gereksinimi kentsel dönüşümü gerekli kılmıştır. Türkiye'de kentsel dönüşüm olarak ilk akla gelen gecekondu alanlarının sağlıklı yapılar olarak kazandırılması bağlamında geliştirilen projelerdir.

Kentsel dönüşüm projeleri ayrıca bir soylulaştırma aracıdır. Doğru Kentleşme ile insanların yaşam alanlarını iyileştirerek, toplum psikolojisini de rehabilite edebileceğimiz gerçeğini de es geçmemek lazım. Millet Bahçelerine koşan insanlardaki huzuru gözlemleyin, doğanın ve yeşilin insan ruhuna verdiği pozitif etkiyi unutmadan; kentlerimizi en ince ayrıntısına kadar düşünülüp tasarlanmış kentsel dönüşüm projeleriyle nakış gibi işlemeliyiz. Kentsel dönüşüm uygulamalarında, Sistemin tıkanan yerlerindeki aksaklıkları tespit edip, hızlı aksiyonlar almalıyız. Bir yandan Riskli Yapıları, güvenli hale çevirirken, öte yandan geniş açıdan bakmalı ve Kentleşme trenimizi kaçırmamalıyız...Sevgiyle Kalın. Esenlikte Yaşayın. Mustafa Mızrak / Gazeteci / Yazar