Mersin Şehir Hastanesi A Kapısı önünde toplanan sağlık çalışanları, 28 Mart 2025 tarihinde hastane içerisinde bir doktor ve bir hemşirenin hasta yakınları tarafından şiddete uğramasını protesto etti. Eyleme katılan sağlıkçılar, şiddete karşı seslerini duyurarak taleplerini dile getirdi.
“Şiddet ortamı, sağlık çalışanlarını tükenmeye zorluyor”
Protestoda konuşan Mersin Tabip Odası Başkanı İzzet Çalış, sağlık çalışanlarının her gün zor bir ortamda görevlerini yerine getirmeye çalıştığını belirtti. Çalış, 28 Mart’ta yaşanan olayda Mersin Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nde görev yapan bir doktor ve bir hemşirenin hasta yakınları tarafından ağır hakaret, tehdit ve fiziksel şiddete maruz kaldığını ifade etti. Olay esnasında hemşirenin parmağının zedelendiğini ve atel takıldığını belirten Çalış, şiddet ortamının sağlık çalışanlarını tükenmeye zorladığını ve bu tür olayların sağlık hizmetlerinin kalitesini olumsuz yönde etkilediğini söyledi.
Çalış, ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın sağlıkta dönüşüm programının, çalışanları güvencesizleştiren ve hastaları müşterileştiren bir politika izlediğini, bunun da şiddeti artıran en büyük etkenlerden biri olduğunu vurguladı. "Dönüşümün mimarlarının, güvenlikli alanlar oluşturduğunu görüyoruz. Ancak biz sağlık çalışanları, şiddet görmekten korunamadığımız gibi, şiddetin sona ermesi talebimizi dile getirmek zorunda kalıyoruz” dedi.
“Sağlık çalışanları hedef gösteriliyor”
Çalış, hastaların hastanelerde randevu bulamadığına ve sağlık çalışanlarının her gün artan baskılarla karşı karşıya kaldığına dikkat çekti. Ayrıca, iktidarın sağlık personelini hedef gösterdiğini belirterek, Şubat 2025’teki bir temel atma töreninde bir milletvekilinin sağlık çalışanlarına yönelik “şiddet çağrısı” yaptığını hatırlattı. "Bu tür açıklamalar, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti körüklüyor ve Türk Ceza Kanunu’na aykırı bir suç teşkil ediyor” ifadelerini kullandı.
“Şiddete boyun eğmeyeceğiz”
Çalış, sağlık çalışanlarının sorunlarının görmezden gelinmesine ve şiddet olaylarının görsel medya aracılığıyla yayılmasına karşın, şiddete boyun eğmeyeceklerini belirtti. Çalış, tüm toplumun sağlık çalışanlarının güvenliğini sağlamak için daha kararlı adımlar atması gerektiğinin altını çizdi. Sağlık sisteminde yaşanan sıkıntıların yalnızca sağlık çalışanlarını değil, tüm toplumun geleceğini tehdit ettiğini belirten Çalış, "Sağlıklı bir gelecek, yalnızca sağlıklı ve güvende hisseden sağlık çalışanlarıyla mümkündür” dedi.
Eyleme destek veren kurumlar
Protesto, Mersin Tabip Odası, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS), Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş), Hekim Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Hekim Birliği), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER) ve Mersin Aile Sağlığı Çalışanları Derneği (MASÇAD) tarafından desteklendi.
Protesto, sağlık çalışanlarının yaşadığı zorlukların ve şiddet olaylarının bir kez daha kamuoyunun gündemine gelmesine neden oldu. Sağlık çalışanları, bu tür şiddet olaylarının son bulmasını ve güvenli bir çalışma ortamı sağlanmasını talep etti.