CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, TOKİ’nin amacından saparak sosyal konut üretmek yerine arsa alım-satımı yapan bir emlakçı gibi hareket ettiğini öne sürdü. Dinçer, Mersin’deki yüksek kira fiyatları ve üreticilerin yaşadığı ekonomik zorluklar hakkında açıklamalarda bulundu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Erdemli ilçesine bağlı Ayaş ve Arpaçbahşiş mahallelerinde, CHP Erdemli ilçe Başkanı Ahmet Dursen Şahin, İlçe Yöneticileri, Kadın Kolları Başkanı Sayın Fatma Saygı, Mahalle Sorumluları, Erdemli Koordinatörü Vedat Uzunbağ, Meclis Üyeleri ve mahalle muhtarları ile bir araya geldi.
Burada vatandaşların sorunlarını dinleyen ve gerçekleştirilen toplantıda açıklamalarda bulunan Vekil Dinçer, TOKİ’nin amacından saptığını söyleyerek, “Üretilen en güzel arsalar TOKİ’nin elindedir. TOKİ artık sosyal politikasını bıraktı, emlakçılığa başladı. Arsa alıyor, arsa satıyor, arsa üretiyor, arsa satıyor. TOKİ’nin işi bu mu? Mersin’de bugün en düşük kira 25 bin lira. Buna konut üreteceksin sen. Git yukarılardan arsa üret. Ve bunu vatandaşa, dar gelirli vatandaşa bunu sat” dedi.
“KURA GARİBANA ÇIKMIYOR”
TOKİ’nin Mersin’de yaptığı konut projelerinde, kurayla ev verilse bile bu evlerin dar gelirliye ulaşmadığını savunan Dinçer, “Ödeme şartlarının ağır olduğunu, bu nedenle de hak sahiplerinin evleri başkalarına devretmek zorunda kaldığını ifade ederek, “Kura garibana çıkmıyor. Çıksa da zaten garibana öyle bir şart koşuyorlar ki onu ödeme şansı hiç yok. Bu sefer adam ne yapıyor, hadi kura da çıksa bile alıyor, para soruyorlar, birine veriyorlar, adam ‘sen devam et, ben ödemiyorum, ben ödeyemiyorum’ diyor. TOKİ bu hale geldi” ifadelerini kullandı.
“LİMON BİZİM KIRMIZI ÇİZGİMİZ”
Tarım sektöründeki sorunlara da değinen Dinçer, çiftçinin gübre, ilaç, enerji ve işçilik gibi girdi maliyetlerinin altında ezildiğini, devletin ise bu konuda yeterli destek vermediğini belirterek, “Limon bizim kırmızı çizgimiz. Bununla ilgili her türlü müracaat, her türlü eylemi, işlemi yaparız” dedi.
Öte yandan limon sorununun devletin kurumları ile çözülebileceğini savunan Dinçer, “Senin bir sürü kurumların var elinde, yani marketlere kadar girdi, market açtı yani devlet biliyorsunuz. Biz istiyoruz ki yani devlet olarak limon para etmediğinde al o zaman bu köylülerinden limonu belli bir fiyata” diye konuştu.
“ÇİFTÇİ BORÇLA İLAÇ ALIYOR, HASATTA ÖDEMEYE ÇALIŞIYOR AMA YETMİYOR”
Kendi köyünden örnek veren Dinçer, eskiden tamamen ekili olan arazilerin artık boş kaldığını, çiftçilerin meyve para etmezse üretimden çekildiğini söyledi. Akdeniz sineği gibi zararlılarla mücadelenin de maliyetli hale geldiğini belirterek, “Çiftçi borçla ilaç alıyor, hasatta ödemeye çalışıyor ama yetmiyor” dedi.
“50-60 YILLIK BAĞ VE BAHÇELER ELLERDEN GİDİYOR”
Dinçer, köylerde yaşayan vatandaşların 50-60 yıllık evlerinin ve arsalarının ellerinden alınma riskiyle karşı karşıya kaldığını belirtti.
“Birileri şikayet etti diye, insanlar bağını bahçesini kaybediyor. Bu halk bu kadar sıkıntı çekmese bizim niye umrumuzda olsun?” sözleriyle yaşanan mağduriyeti vurguladı.