Sağlam: “Serbest bölgelerde ihracat gücü ve kümelenme modeli tehdit altında”

Sağlam: “Serbest bölgelerde ihracat gücü ve kümelenme modeli tehdit altında” cukurovagazetesi.com
Haber Merkezi

MÜSİAD Mersin Şube Başkan Yardımcısı Salihcan Sağlam, serbest bölgelerde uygulanan vergi istisnasına getirilen kısıtlamaların, üretim ve ihracata dayalı ekonomik modeli riske atabileceğini belirterek, düzenlemenin gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.


MÜSİAD Mersin Şube Başkan Yardımcısı Salihcan Sağlam, 2 Ağustos 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 7524 sayılı Kanun kapsamında yapılan düzenlemeyle, serbest bölgelerdeki kazanç istisnasının yalnızca doğrudan yurtdışına yapılan satışlarla sınırlandırılmasının ciddi ekonomik sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Sağlam, söz konusu değişikliğin firmaların üretim gücünü ve istihdam kapasitesini zayıflatacağını, kümelenme modeliyle sağlanan ihracat başarısının sekteye uğrayabileceğini vurguladı.

“Ekonomiye katkı görmezden gelinemez”

Serbest bölgelerin dış ticaret dengesine ve kayıt dışılıkla mücadeleye katkı sağladığını belirten Sağlam, “Bu düzenleme, bölgelerde inşa edilen üretim ve ihracat altyapısının sürdürülebilirliğini tehlikeye atıyor. Üretimi desteklemek yerine sınırlamak, istihdam ve döviz kazancında ciddi kayıplara yol açabilir,” dedi.

2024 yılı itibarıyla Türkiye genelindeki 19 serbest bölgede 2.091 firmanın faaliyet gösterdiğini, bunlardan 524’ünün yabancı sermayeli olduğunu aktaran Sağlam, yaklaşık 100 bin kişiye istihdam sağlayan bu bölgelerde 27,7 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşıldığını hatırlattı.

“Kümelenme gücü zayıflar, işletmeler kapanabilir”

Özellikle tekstil gibi stratejik sektörlerde yıllardır sürdürülen kümelenme modellerinin, bu yeni düzenlemeyle tehlikeye gireceğini ifade eden Sağlam, “Serbest bölgelerde kümelenme sayesinde firmalarımız küresel pazarda rekabet gücü kazandı. Bu yapılar zarar görürse, firmalar sipariş alamaz hale gelir ve binlerce kişi işsiz kalabilir,” diye konuştu.

“Vergi istisnası yeniden düzenlenmeli”

Sağlam, çözüm önerisi olarak serbest bölgelerde üretim yapan firmaların, hem yurtdışına hem de diğer serbest bölgelere yaptıkları satışlardan elde ettikleri kazançların da vergi istisnası kapsamına alınması gerektiğini söyledi. Ayrıca serbest bölgeler arası satışların da Kurumlar Vergisi'nden muaf tutulmasının önemine dikkat çekti.

“Beyanname süreci başlamadan revizyon şart”

Türkiye Serbest Bölgeler Platformu’nun ilgili kurumlarla çözüm odaklı temaslarını sürdürdüğünü aktaran Sağlam, firmaların beyanname verme süreci başlamadan önce düzenlemenin revize edilmesinin kritik olduğunu ifade etti. “Bu adım atılmazsa, birçok firma kapanma riskiyle karşı karşıya kalacak. Serbest bölgelerin üretim ve ihracat kabiliyeti mutlaka korunmalı,” dedi.