Mersin Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. Saltuk Buğra Özcanlı, kök hücre bağışının önemine dikkat çekerek, "Kemik iliği nakli dediğimizde insanların gözünü korkutmak istemiyoruz. Kök hücre bağışı artık kan bağışı kadar kolay bir uygulama” dedi.
Mersin Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. Saltuk Buğra Özcanlı, kan bağışının yanı sıra kök hücre bağışının da önemli olduğunu vurguladı.
Kanser hastaları için kullanılan aferez trombosit kanının önemine işaret eden Dr. Özcanlı, "Beyaz kan olarak bilinen aferez trombosit kanı vardır. Kanser hastaları beyaz kana ihtiyaç duyarlar ve hayati tehlikeleri aferez trombosit sayılarının düşmesiyle başlar. O yüzden bu tür kanser hastalarımıza beyaz kan bağışını esirgemememiz lazım. Düzenli kan bağışçılarımızın bir yarım saat, 40 dakika sürecek, diğer kan bağışından farkı olmayan bir teknikle beyaz kan bağışını da mutlaka yapmalarını istiyoruz. Hiçbir zorluğu, tehlikesi olmayan bir bağış” bilgisini verdi.
BİR TÜP FAZLADAN NUMUNE VERİN!
Dünyada ve Türkiye’de hızla gelişen kök hücre tedavisi için kök hücre bağışının önemine de dikkat çeken Dr. Özcanlı, şöyle devam etti: "Kök hücreler artık normal bir kan bağışı gibi toplanıyor. Kemik iliği nakli dediğimizde insanların gözünü korkutmak istemiyoruz. Kök hücre bağışı artık kan bağışı kadar kolay bir uygulama. Kan bağışı yaparken bir tüp fazladan numune veriyor. Sadece kök hücre bağışçı adayı olmak istiyorsa 3 tüp kan vererek, artık bir kök hücre bağışçısı adayı olabiliyor. Bunu biz 18-50 yaş arasındaki bağışçılarımızdan talep ediyoruz. Bizim için çok önemli. Çünkü kanser hastalığını yenmenin en büyük çözümlerinden biridir.”
KAN BAĞIŞI 7 İLE 10 DAKİKA ARASINDA SÜREN BİR OLAY
Kan bağışının sağlık anlamına geldiğine işaret eden Dr. Özcanlı, vatandaşların “Kan verdiğimde direncim düşer, çabuk hasta olurum, bana enfeksiyon bulaşır, üşürüm” gibi düşüncelere kapılmamasını belirterek, şunları kaydetti: “Kan bağışı vücut direncini artırır ve insanların çabuk hasta olma ihtimalini ortadan kaldırır. Kan bağışı sağlıktır. Kullandığımız setler tek kullanımlıktır ve kapalı sistemdir. Kan bağışı sırasında hiçbir bağışçımıza herhangi bir enfeksiyon bulaşma riski yoktur. Bu yüzden bağışçılarımız bu konuda kesinlikle endişe etmesinler. Kan bağışı 7 ile 10 dakika arasında süren bir olaydır. Kan bağışçılarımızın veya bağışçı adaylarımızın kesinlikle tedirgin olmalarını istemeyiz. Özellikle soğuk geçen kış aylarında bizi yalnız bırakmamalarını isteriz.”