KÜLTÜR SANAT

Mersin’in Açık Hava Müzesi: 550 Kilometrelik Kilikya Yolu Turizme Kazandırıldı

Mersin’de, Antik Kilikya bölgesini kapsayan ve Tarsus’tan Yeşilovacık’a kadar uzanan 550 kilometrelik “Tarihi Kilikya Yolu Projesi” hayata geçirildi. Proje, doğa ve tarih tutkunlarını eşsiz bir rotayla buluşturuyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihi ve kültürel mirasını geleceğe taşıyacak önemli bir projeyi daha hayata geçirdi. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in katılımıyla düzenlenen lansman etkinliğiyle yürüyüşe açılan Tarihi Kilikya Yolu’nda ziyaretçiler, taş döşeli antik kervan yollarından Yörük göç güzergâhlarına kadar uzanan zengin bir mirası ile antik yerleşimlerin eşsiz atmosferinde yürüyüş yaparak, binlerce yıl öncesine uzanan bir tarih yolculuğuna çıkacak.

Proje, Mersin’in kültürel kimliğini ulusal ve uluslararası alanda tanıtarak, kentin turizm potansiyeline büyük katkı sağlamayı hedefliyor. 38 parkurdan oluşan yürüyüş rotası; İpek Yolu, Toroslar, Olba ve Afrodit etapları olmak üzere 4 ana başlık altında şekillendirildi.

EREN: “PROJEYLE İLİMİZİN SOSYAL VE KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİNİN, DOĞA VE SPOR TURİZMİ ARACILIĞIYLA TANITILMASI AMAÇLANIYOR”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Turizm ve Tanıtım Şube Müdürü Eylem Eren, Tarihi Kilikya Yolu Projesi’nin Mersin Valiliği ve Kilikya Yolu Yaşatma Derneği iş birliği ile Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirildiğini belirtti. Eren, projeyle Mersin’in sosyal ve kültürel zenginliklerinin doğa ve spor turizmi aracılığıyla tanıtılması ve bu sayede hem yurt içi hem de yurt dışından gelen misafirlerin bu değerlerden faydalanmasını amaçladığını kaydetti. Kilikya’nın antik dönemde bölgeye verilen isim olduğunu vurgulayan Eren, “Proje kapsamında Kilikya bölgesinde bulunan Tarsus Sağlıklı’dan başlayıp Kilikya Afrodisias’la sonlanan ve 4 ana rota ile 38 parkurdan oluşan bir yürüyüş güzergahından bahsediyoruz. Toplam uzunluğu 550 kilometre olan projede İpek Yolu, Toroslar, Olba ve Afrodit rotası yer alıyor” dedi.

Tarihi Kilikya Yolu’nda ziyaretçilerin yönlerini bulabilmesi için 500 adet yer ve yön tabelası yerleştirdiklerini kaydeden Eren, “15 tane de büyük totem bilgilendirme levhamız var. Bunlardan biri Marina’da, diğeri de Forum’da yer alıyor. Ayrıca alanda yine insanların kaybolmadan güvenle dolaşabilmesi için, uluslararası standartlara uygun kırmızı ve beyaz renklerde yönlendirme işaretleri de yapıldı” diye konuştu.

“BU GÜZELLİKLERİ DENEYİMLEMEK İSTEYEN TÜM MİSAFİRLERİ, PARKURLARIMIZI KEŞFETMEYE BEKLİYORUZ”

Eren, 7-27 kilometre arasında değişen parkur uzunlukları bulunan tüm güzergahları incelemek isteyenlerin, kilikyayolu.mersin.bel.tr adresini ziyaret edebileceğini belirterek, tüm parkurların özellikleri, uzunlukları, zorluk dereceleri, tarihi önemi gibi konular hakkında bilgi alınabildiği gibi, aynı zamanda sanal gezinti yolu ile de parkurlara gitmeden incelenebilir olduğunu söyledi. Yürüyüş sırasında sanal gezinti desteği alınarak, kaybolmadan ve güvenle parkurlar keşfedilebileceğini ifade eden Eren, “İlimizin sahip olduğu doğal, kültürel ve tarihi güzellikleri deneyimlemek isteyen tüm misafirleri, tüm doğa ve spor turizmi sevenleri parkurlarımızı keşfetmeye bekliyoruz” diye konuştu.

TARAKÇI: “MERSİNİMİZ GERÇEKTEN BİR AÇIK HAVA MÜZESİ”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Tarihi Kilikya Yolu Proje Koordinatörü Ahmet Tarakçı, söz konusu projenin Başkan Vahap Seçer’in ‘Çok değerli bir proje, bunu hayata geçirelim’ demesiyle başlatıldığını ve yaklaşık 5,5 senelik çalışmayla hayata geçirildiğini söyledi. Tarakçı, “Mersinimiz gerçekten bir açık hava müzesi. Bu proje de bu güzelliğin tanıtılması için hayata geçirildi. Mersin’in güzelliğini ön plana çıkaracak tarihi kalıntılar, doğal güzellikler, dağların ihtişamı, köylerin güzelliği, 2000-2350 rakımlardan Afrodisias bölgesi gibi rakımın sıfıra ineceği muhteşem parkurlar var” dedi. Ayrıca Tarakçı, hat üzerinde Kenzin Geçidi, Cehennem Deresi, Şeytan Deresi, Kubat Kanyonu ve Değnek Kanyonu olmak üzere 5 büyük kanyon geçildiğini anlattı.

“ULUSLARARASI STANDARTLARDA İŞARETLEMELER VAR”

Tarihi Kilikya Yolu’nda yürüyenlerin, Mersinlilerin bile görmediği ve bilmediği pek çok tarihi yerden geçeceklerini ifade eden Tarakçı, “Yürüyüş yapanlar 9’a yakın kalenin içinden geçecekler, ama yakın yerlere yönelirseler yaklaşık 15 kale görmeleri mümkün. 38 etap içinde kışın ve yazın yürünecek yerler de var” dedi. Özellikle Toroslar bölgesindeki kervan ve göç yollarında, Mayıs ayından başlanıp Aralık ayına kadar yürünebileceğini aktaran Tarakçı, kış döneminde ise teçhizatlı yürümek gerektiğini söyledi. Tarakçı, “Uluslararası standartlarda işaretlemeler var. İşaretleri göremezseniz, telefonunuzdan uygulamayla, her 200 metrede bir 360 derece yapılan yer çekimleriyle alanda nasıl nereye gideceğinizi fotoğrafıyla beraber görebileceksiniz. Alan içerisinde yürüyüşçünün hiçbir şekilde kuşkuya düşeceği bir sürpriz yok” diye konuştu.

“PROJENİN ÇOK SES GETİRECEĞİNE İNANIYORUZ”

Mersin’in tanıtımına, yerel ekonomiye ve turizme katkı sağlayacak bir proje olduğunu sözlerine ekleyen Tarakçı, “Projenin çok ses getireceğine inanıyoruz. Likya Yolu, Karya Yolu, Hitit Yolu var, ama bizim yolumuzun diğer belirtilen hatlardan tarihsel anlamda çok daha zengin ve görsel alanda çok daha iyi olduğunu belirtebilirim” ifadelerine yer verdi.