Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mersin’in Tarsus ilçesinde don felaketinden zarar gören narenciye bahçelerinde incelemelerde bulundu. Bayraktar, çiftçilerin yaşadığı mağduriyetin büyük olduğunu belirterek, "Özellikle Mersin ili en şanssız illerimizden bir tanesi bunu ifade edeyim" dedi.
Bayraktar, Tarsus’ta oda başkanları ve üreticilerle bir araya gelerek sahadaki durumu değerlendirdi. Ziyareti sırasında konuşan Bayraktar, 2024 yılı Şubat, Mart ve özellikle Nisan aylarında meydana gelen don olaylarının tarım sektörünü derinden etkilediğini belirtti. Nisan ayında yaşanan donun sadece Mersin'i değil, 64 ili etkilediğini vurgulayarak, "Yani 6 Şubat depremi gibi tarım sektöründe büyük bir don felaketiyle karşı karşıya kaldık" ifadelerini kullandı.
Don nedeniyle sadece ürünlerin değil, ağaçların dallarında ve gövdelerinde de ciddi yanıklar ve kuruma görüldüğünü belirten Bayraktar, birçok bahçenin önümüzdeki yıllarda meyve veremeyecek duruma geldiğine dikkat çekti. Bu nedenle üreticilerin daha fazla bakım ve masraf yapmak zorunda kaldığını ifade etti.
“ÇİFTÇİMİZİN NAKİT DESTEĞE İHTİYACI VAR”
Çiftçilerin bu zor dönemde acil nakit desteğe ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Bayraktar, gerekli bilgileri Cumhurbaşkanı başta olmak üzere Tarım, Maliye ve Çalışma Bakanlıklarına ilettiklerini söyledi. Nakit destek ödemelerinin birkaç ay içerisinde çiftçilere ulaştırılacağını belirtti.
Bayraktar, "Çiftçimizin tarlada kalabilmesi, üretimine devam edebilmesi, sürdürülebilir üretim noktasında olabilmesi için bir defa çiftçimizin nakit desteğe ihtiyacı var. Bu çok önemli. Bu nakit desteğin an evvel çiftçimize ulaşması lazım. Morali ve motivasyonu çiftçimizin motivasyonu açısından bu önemli. Bununla alakalı bir çalışma başlatıldı. Maliyetler üzerinden bir destek verilecek. Bunun da en kısa zamanda çiftçimize intikali ödenmesi önem arz ediyor. Bu önemli. Şimdi bunun dışında hükümetimizden talep ettiğimiz çiftçilerimizin bugün bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine borçları var. Bu borçların yapılandırılması önemli. Çünkü ürünlerimiz zarar görmüş. Yani yüzde 100’ler mertebesinde zarar gören bahçelerimiz var. Paralarımız var. Buradan para kazanamayan üretici bu borcunu neyle ödeyecek? Ödeme kabiliyetini kaybetmiş durumda. Dolayısıyla bu borçların yapılandırılmasını talep ediyoruz" dedi.
KURAKLIK UYARISI: “TÜRKİYE SU FAKİRİ OLMA YOLUNDA”
Genel Başkan Bayraktar, sadece don değil, kuraklık riskinin de kapıda olduğunu belirterek, “Türkiye yavaş yavaş su fakiri bir ülke olma yolunda ilerliyor. Bunu net olarak söyleyeyim. Akdeniz Havzası'nda bulunan Türkiye, Akdeniz bölgesindeki ülkelerle beraber beş altı sene sonra su fakiri olabilir. Bununla alakalı da tedbirlerin alınması lazım. Ankara'da ilgili bakanlarımıza hatta cumhurbaşkanımıza da bu (9:08) sorunu ilettik. Sulama yatırımlarının bitirilmesi, suyun tasarruflu kullanılması noktasında bir takım tedbirlerin alınması bu süreçte önem arz ediyor” çağrısında bulundu. Tarımsal sulamada kullanılan suyun, Türkiye’deki toplam su kullanımının yüzde 77’sini oluşturduğunu belirten Bayraktar, bu oranın akıllı yönetilmesi gerektiğini vurguladı.
YERLİ MUZ ÜRETİCİLERİ MAĞDUR EDİLİYOR
Ziyaret sırasında gündeme gelen bir diğer konu ise yerli muz üreticilerinin büyük market zincirleri tarafından tercih edilmemesi oldu. Yerli muz alımlarının durdurularak ithal muzların tercih edilmesine tepki gösteren Bayraktar, bu durumun ardında güçlü bir lobi çalışmasının olabileceğini belirtti ve "Bu lobiyi ezmemiz lazım" ifadelerini kullandı.
ALTERNATİF ÜRÜN ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Bayraktar ayrıca Tarım Bakanlığı’nın su kaynaklarına göre daha az su tüketen ve iklim koşullarına dayanıklı ürünlere yönelme planı üzerinde çalıştığını söyledi. Bu sürece Ziraat Odaları olarak destek verdiklerini belirten Bayraktar, “Bu sürecin doğru yönetebilmesi önemli. Bakın doğru yönetmek çok önemli. Hata yapmadan götürmemiz lazım. Bu konuda gerekli desteği veriyoruz. Vermeyene devam edeceğiz” dedi.