ÖZEL HABER

Yenişehir Akademi'nin uzmanları bin 645 çocuğun gelişimini izledi

Yenişehir Akademi'nin uzmanları bin 645 çocuğun gelişimini izledi

Haber- Vecdi Yenigül

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, katıldığı bir televizyon programında göreve başladığı günden bu yana hayata geçirdikleri hizmetleri anlattı. Bu kapsamda Yenişehir Akademi'den söz eden Özyiğit, 'Erken Çocukluk Dönemi Projesi: Yenişehir Modeli'ne ilişkin de bilgiler verdi. Yenişehir Akademi'de görevli psikologların şu ana kadar bin 645 çocuğa baktıklarını belirten Özyiğit, risk ve bulgulara ilişkin ­önemli veriler paylaştı.

"BİN 645 ÇOCUĞUN BİN 324'Ü NORMAL GELİŞİM GÖSTERDİ"

Çocukların gelişimsel değerlendirmelerine ilişkin konuşan Özyiğit, "Örneğin anne ve baba olarak biz 'çocuğumuz en iyi' diye düşünüyoruz. Gelişimsel olarak çocuğumuzda bir sorun olsa dahi çocuğumuza konduramayız. Ama bunu en iyi kim bilir? Uzman bilir. İşte onun için Yenişehir Akademi'de psikologlarımız var ve bunlar çocuklarımızı izliyorlar" dedi. Yenişehir Akademi'de verilen hizmetlerin tamamen ücretsiz olduğunu vurgulayan Özyiğit, şu verileri paylaştı; "Psikologlarımız bin 645 çocuk görmüş. Bunun bin 324'ü normal gelişim gösteren çocuklarımız. Bunun dışında ileri gelişim gösteren 45 kişi var. Yaşıtlarından 18 ay ileride olan çocuklar var. Hafif düzey otistik bulgular riski olan çocukların sayısı 25. Orta düzey olan çocukların sayısı 20 ve yüksek düzey otistik bulgu riski olan çocukların sayısı 6. Biz 'bulgu' ve 'risk' olarak ifade ediyoruz. Çünkü psikologun teşhis koyma yetkisi yok. Bir uzmana sevk eder ki uzmanlara sevk edilen bütün çocuklarda o şüphe teşhis olarak konuldu."

"20 ORTA DÜZEY OTİSTİKTEN 4 TANESİ İYİLEŞME GÖSTERMİŞ"

Hafif düzey otistik bulgular tespit edilen çocukların son durumundan söz eden Özyiğit, "Tespit ettik de ne oldu? Şimdi 25 çocuk uzmana sevk edilmiş, 15 çocuğumuzun gelişimi devam etmekte olup, 10 tanesi normal düzeye çıkmış. Bu çok önemli; 10 tane çocuk kazanmışsınız. Sırf buradan ele alalım. Bu 10 çocuk engelli birer birey olarak hem ailesine bir yük hem kamuya bir yük hem onun yaşam kalitesi anlamında son derece önemli bir eksiklik. Ama şimdi o çocuk artık düzeldi ve gelişimini diğer akranlarıyla aynı seviyeye taşımış durumda. Yine 20 tane orta düzey otistikten 4 tanesi iyileşme göstermiş ve iyi seviyeye gelmiş durumda. 6 çocuğun bakımı devam ediyor. Bunlarda da erken yaşta yapılan bu teşhislerin onların ilerideki yaşam kalitelerine etkisi son derece üst seviyede" diye konuştu.

"195 ÇOCUKTAN 115'İ ŞU ANDA NORMAL SEVİYEDE KONUŞUYOR"

Dil ve konuşma konusunda akranları arasında geride olan çocuklara ilişkin de veriler paylaşan Özyiğit, "Bin 645 çocuğun içinde 195 çocukta akranlarından daha geride olduğu, o yaşta telaffuz etmesi gereken cümleleri henüz edemediği görülmüş. Bu çocuklarımız dil ve konuşma terapistine sevk edilmiş ve bunlardan 115 çocuğumuz şu anda normal seviyeye ulaşmış. Kontrole getirdikleri için görebilmişiz" dedi.

"30 ÇOCUĞUMUZDA DAVRANIŞ PROBLEMİ TAMAMEN ORTADAN KALKTI"

Davranış bozukluğu gösteren çocuklara ilişkin açıklamalarını sürdüren Özyiğit, "Davranış problemi olan 30 çocuğumuzda bu problem tamamen ortadan kalkmış. Bu şu demektir; çocuk bir yanlış raya girmiş. Gelişimi, davranış problemi etki-tepki ile olumsuz bir şekilde devam edecekken çocuk normal raya alınmış. Artık doğru bir düzlemde ilerliyor" dedi. Öte yandan ailelere çağrıda bulunan Özyiğit,"Her aile çocuğunu sever. Aileler zahmet edecek, Yenişehir Akademi'ye gelecek, çocuğunu götürecek. Orada uzmanlarımız çocuklarına bakacak. Hiçbir ücret ödemeyecekler. Sağlıklı bir nesil yetiştirmek birinci vazifemiz. Bilgili bir nesil yetiştirmek çok önemli bir vazifemiz. Çocuklarımızda altyapı sorunu varsa onu ortadan kaldıralım ve onları en iyi şekilde yetiştirelim" ifadelerine yer verdi.

"ÇOCUKLARIMIZI NASIL YETİŞTİRİRSEK GELECEĞİMİZ ÖYLE ŞEKİLLENİR"

Projenin, Cumhuriyet Halk Partisi Mersin İl Başkanlığı yaptığı dönemde bir yapılan bir çalıştay sonucu ortaya çıktığından söz eden Özyiğit, projeyle ilgili çalışmalara Cumhuriyet Halk Partisi Yenişehir Belediye Başkan Aday Adaylığı döneminde başladıklarını anlattı. Projenin önemini vurgulayan Özyiğit, "Her şeyimiz olan çocuklarımızı nasıl yetiştirirsek geleceğimiz öyle şekillenir. Yaptığımız çalışmalarla bunun aslında Türkiye'de bir ilk olduğunu ve Türkiye'nin aslında Erken Çocukluk Eğitimi'nde Avrupa'nın birçok ülkesinden geri kaldığını gördük" dedi.

"BİR ÇOCUĞUN ZİHİNSEL GELİŞİMİN YÜZDE 70'İNİN 0-3 YAŞTA GERÇEKLEŞTİĞİNİ GÖRÜYORUZ"

Projenin içeriğinden de bahseden Özyiğit, "Erken Çocukluk Eğitimi'ne dönüp baktığımızda; bir çocuğun zihinsel gelişimin yüzde 70'inin 0-3 yaşta gerçekleştiğini görüyoruz. Bunu bazı bilim insanları daha da yukarıya taşıyabiliyor. Dolayısıyla bizim burada çocuklarımıza yapacağımız yatırım, geleceklerine katmerli olarak yansıyacak. Onu biliyoruz. Çocukta bir eksiklik varsa; ona yönelik yapacağımız çalışma, o tespiti erken yaptığımızda; tedavisinin ne kadar mümkün olduğunu bildiğimiz için bu çalışmaları başlattık. Bugüne kadar da çok sayıda ailemize 0-3 yaş alanında bir eğitim verdik. Çocuğunu nasıl yetiştireceğini öğrettik. Ayrıca evlenir evlenmez, Evlilik Eğitimi verdik. Döndük, Bebek Kütüphanesi kurduk. Çünkü bir çocuğun zihinsel gelişimi; okula başladığı süreçte öğrendiği kelimeyle ölçülüyormuş. Bu, bizim bilim insanlarından aldığımız veri" ifadelerine yer verdi.