Meteoroloji'den alınan son tahminlere göre, hafta sonuna kadar yurt genelinde sıcaklıkların 30 derecenin üzerine çıkması bekleniyor. Özellikle ormanlık bölgelerde bu durum ciddi yangın tehlikeleri doğuruyor. Orman Genel Müdürlüğü (OGM), vatandaşları dikkatli davranmaları konusunda uyararak, alınması gereken önlemleri bir kez daha hatırlattı.
OGM yetkililerinin açıklamasına göre, mevsim normallerinin üstüne çıkan sıcaklıklar, düşük nem oranı ve rüzgarın etkisiyle yangınların çıkma ihtimali artıyor. Küçük dikkatsizliklerin büyük felaketlere dönüşebileceğine dikkat çeken uzmanlar, sıcak günlerde ormanlık alanlarda ateş yakılmaması, cam şişe gibi yangın riski taşıyan atıkların doğaya bırakılmaması ve sigara izmaritlerinin dikkatle söndürülmesi gerektiğini vurguluyor.
Yangın Riski Alarm Veriyor
Başta Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olmak üzere birçok noktada yangın riski en üst düzeye çıkmış durumda. İzmir, Antalya, Ankara, Adana, Diyarbakır ve Balıkesir gibi illerde hava sıcaklığı 30 derecenin üzerine çıkacak. OGM, yangınların %90’ının insan kaynaklı olduğunu hatırlatarak, tüm yurttaşları duyarlılığa davet etti. Yangın durumunda 112 Acil Çağrı Merkezi’nin 7/24 hizmet verdiği bilgisi de paylaşıldı.
Bazı İllerde Giriş Yasaklandı
Artan risk nedeniyle Antalya, Malatya, Antakya, Kırklareli, Kütahya ve Kocaeli'de ormanlara giriş yasaklandı. Ayrıca, 1 Haziran itibariyle İzmir, Muğla, Aydın, Mersin, Ankara, Balıkesir, Çanakkale, Denizli, Eskişehir, Karabük, Sinop, Sakarya, Burdur, Isparta, Afyonkarahisar ve Tunceli'de de benzer yasaklar yürürlüğe girecek. Kurallara uymayanlar hem para cezalarıyla hem de adli işlemlerle karşı karşıya kalacak. Vatandaşların doğayla iç içe vakit geçirmek için orman parkları ve ekoturizm alanlarını tercih etmeleri öneriliyor.