Toplantıda, gündem maddelerinin görüşülmesinin yanı sıra, Başkan Boltaç, kent genelinde yapılan denetimlerde karşılaşılan halk sağlığını tehdit eden durumlara dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu.
Geçtiğimiz 14-15 aylık süreçte gerçekleştirilen denetimlerde ciddi ihmallerle karşılaşıldığını ifade eden Boltaç, “Ben bu konuyla ilgili bir açıklama yapayım. Geçtiğimiz 14-15 aylık süre içerisinde maalesef üzülerek gördüğüm bir durumu söyleyeyim sizlere; Tarsus’ta gerçekten birçok esnafımızın alın teriyle kazandığını ama birçok esnafımızın da bazen toplum ve insan sağlığını hiçe saydığını gördüm. Yani bunu Zabıta Müdürlüğümüz vasıtasıyla yaptığımız denetimler sırasında gördük. İnanın ki son kullanma tarihi geçmiş yığınla ürün topladık” dedi.
“Art Niyet Aramıyorum Ama Bu Durum Kimseye Yakışmaz”
İşletmelerin bu ihmallerinde art niyet aramadığını, ancak halk sağlığının göz ardı edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Başkan Boltaç, “Bunda da art niyet aramıyorum açıkçası, unutulmuştur, kalmıştır, öyle bakmaya çalışıyorum. Yani toplumun sağlığını gerçekten hiçe saymak, bu coğrafyada yaşayan Türk milletinin hiçbir ferdine yakışacak bir şey değil. Çünkü herkesin evladı var, ailesi var, değer verdiği insanlar var. Dolayısıyla bugün ona, yarın başkasına, bir gün de döner dolaşır size, kendi ailenize gelir. Ama gördüğüm kadarıyla toplumda maalesef ki, üzücü bir şekilde söylüyorum bunu, gerçekten riayet edilmiyor bu işe” ifadelerini kullandı.
Bazı büyük firmaların da bu konuda ihmalkar davrandığını söyleyen Boltaç, “Bazı firmalar var mesela, büyük koca koca firmalar, çok rahatlıkla son kullanma tarihi birkaç ay geçmiş olan ürünleri satabiliyorlar. Hatta bazı ürünler var ki, yıllar geçmiş ama tabi ki yiyecek olmadığı için dikkate alınmamış vesaire…” dedi.
“Ceza Caydırıcı Değil, Yeni Yaptırımlar Geliyor”
Zabıta ekiplerinin mevcut mevzuat kapsamında uyguladığı para cezasının yetersiz kaldığını söyleyen Başkan Boltaç, “Bizim de tabi ki zabıtamızın biliyorsunuz kabahatler kanununda yazdığı 2 bin 953 TL’lik bir ceza var. Fakat bunun da bir caydırıcılığının olmadığını gördük bu süre zarfında. Geçtiğimiz hafta encümende 72 tane tespit oldu, 72 farklı yer. Bunların içerisinde bir dünya ürünler var. Veya fırınların temiz olmayışı vesaire gibi. Yani, ekmeği alırken de hijyenik bir ortamdan almak istersiniz değil mi? Bu Türk toplumunun her gün en çok tükettiği ürünlerden birisi ekmek. Her eve fazlasıyla ekmek girer ama o ekmeğin de sağlıklı koşullarda üretilmesinin bizler için önemli olması gerekir. O ekmeği tüketecek olan hem bizleriz hem evlatlarımız, hem de sevdiklerimiz” diye konuştu.
“1. İhlalde 3 Gün Kapatma Cezası Uygulanacak”
Başkan Boltaç, alınan yeni kararla birlikte daha ağır yaptırımlar uygulanacağını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Buna biz idareci olarak, en azından ben bir belediye başkanı olarak dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor ve rica ediyorum. Bu konuda da zabıta birimine teşekkür ediyorum, yapıcı bir şekilde uyararak, zaten zor günler geçiren bu toplumu daha da kutuplaştırmadan veya ipleri daha da gerginleştirmeden, yapıcı bir uyarı yöntemiyle bir yol yürümeye çalıştılar ama şöyle bir karar aldık; yaptırımları biraz daha zorlaştırmak ve ağırlaştırmak gerektiğini düşünüyorum. Bu kararın sonucunda şöyle bir şey çıkacak;
1.denetimde, 3 gün iş yeri kapama cezası çıkacak.
Yani, eğer ki bir işletme menşei belli olmayan ürünleri satıyorsa, son kullanma tarihi geçmişse veya hijyenik koşullara riayet etmiyorsa, 1. denetimde; 3 gün kapatılacak ve 2 bin 953 TL para cezası yazılacak.
2. denetimde; aynı sene içerisinde 2. kez aynı durumla karşılaşırsak bu defa 2 bin 953 TL’nin 2 katı, 5 bin 906 TL gibi bir ceza ödenecek hem de bu defa 7 gün kapatma cezası çıkacak.
Aynı sene içerisinde 3. kez böyle devam ettirirse ruhsat iptaline kadar gidecek bu iş, aynı zamanda da 5 bin 906 TL’nin 2 katı ceza ödenecek, hep 2’ye katlayarak gidiyor.
Bunu şunun için söylüyorum; eğer ki biz toplumumuzun önüne bu tabloyu ve koşulları sunmazsak, bence herkes kendine bir çeki düzen vermeyecek. Ben bunu gerçek anlamda bu toplumun sağlığı için, daha sağlıklı gıdalar tüketmesi için böyle bir yöntem çıkardık.”
“Tarım ve Orman Bakanlığı Yeterince Denetim Yapmıyor”
Başkan Boltaç, ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yeterince denetim yapmadığını, belediyenin tespitlerinin ise dikkate alınmadığını belirtti. Bu konuda da ciddi eleştirilerde bulunan Boltaç, “Mesela bizim denetimlerimiz sırasında, üzüldüğüm bir şeyi daha söylemek istiyorum; biliyorsunuz ki Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da gıda denetimleri vardır. Eskiden hatırlarsanız yetkili bütün kurumlar bir araya gelirdi, ondan sonra bir denetim yaparlardı. 1 hafta 10 gün kadar bütün kent genelinde bir denetim yapılırdı ve bu gerçekten kentte bazı şeyleri hemen düzeltirdi ve hemen bir etkisini gösterirdi.
Bunu da üzülerek söylüyorum maalesef ki, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bizim kendi tespit ettiğimiz şeyleri gönderiyoruz, onlar ‘hayır biz kendimiz denetimimizi yaparız, cezayı da kendimiz yazarız’ diyor. ‘Denetim yapın’ diyoruz, yapmıyorlar. ‘Bizim yaptığımız ve size gönderdiğimiz denetimler için bir şeyler yapın’ diyoruz, ‘bunu da yapamayız’ diyorlar.
Yani burada ilgili kurumların da biraz kendilerini bu konuda düzenlemeleri gerekiyor. Ben özellikle yazı yazdım, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın buradaki ilçe müdürlüğüne. Fakat aldığımız cevap; kanundan atıfta bulunarak, ‘tüm bu hususlar doğrultusunda ilçe müdürlüğümüz kendi gerçekleştirdiği resmi kontroller doğrultusunda cezai işlem yapmakla yükümlüdür’ diye bize bir son cümle vermişler.
Yapın o zaman, yani bir zahmet bizim yaptığımız bu denetimleri siz de yapın. Tarsus’un bu kadar boşlanmaması lazım. Benim, belediyemizin zabıtasının imkanları doğrultusunda yapabileceklerimiz sınırlı ama elimden geldiğince toplumun sağlığı için yapmaya çalışıyorum ama aynı işlerde çok daha yetkili kurumların çok daha efektif olmaları gerektiğini düşünüyorum ama onlar da maalesef ki bu konuda yeteri kadar efektif değiller” şeklinde konuştu.
Komisyonlara sevk edilen gündem maddesi oy birliğiyle kabul edildi
Toplantının sonunda ilgili gündem maddesi, İnsan Hakları ve Hukuk Komisyonu, Çevre, Temizlik ve Sağlık Komisyonu ile Plan Bütçe Komisyonu’na sevk edildi. Oylama sonucunda madde oy birliğiyle kabul edildi.