· Ulaşım sistemi yeniden ele alınıp değerlendirilmeli, hasar görme ihtimali olan her türlü otoyol, demiryolu, köprü ve viyadükler daha detaylı analiz edilmeli, gerekli görülenler öncelikle güçlendirilmeli ve alternatif güzergahlar için çalışma yapılmalı.
· Aktif veya muhtemel heyelan, kaya düşmesi, çığ, fay hattı gibi tehlikelere sahip alanlar, mekansal planlamada aktif yeşil alanlar veya rekreasyon alanları olarak planlanmalı.
· Depremselliği yüksek alanlar özellikle açık alanlar ve rekreasyon alanları olarak planlanmalı, eğer yerleşime açılma zorunluluğu varsa özel olarak depreme karşı güçlendirilmiş olmak kaydıyla düşük yoğunluklu, mümkün olduğunca ayrık nizam olarak planlanmalı.
· En güvenli yerler ise, bir depremden sonra hemen kullanılması gereken hastane, afet yönetim merkezleri, itfaiye grupları, büyük okullar ve yurtlar gibi yapılarla yüksek yoğunluklu konut ve ticaret merkezleri olarak kullanılmalı.
· Planlamaya esas olan diğer doğal ve yapay eşiklerle, analitik etüt sonuçları da dikkate alınarak, yeni planlanacak bölgelerde mikro bölgeleme çalışmaları yapılmalı ve bu bölgelemelere uygun olarak planlama koşulları, arazi kullanım deseni, yapı nizamı ve yoğunlukları ile nüfus yoğunlukları belirlenmeli.
· Yeni plan çalışması yapılmayacaksa mevcut planlar bu doğrultuda yeniden ele alınıp gerekli irdelemeler yapıldıktan sonra revizyonları yapılmalı.
· Kentin ekonomik yapısı ile ilgili olarak ise; sanayi ve ticaret alanları için depreme en dayanıklı alanlarda yer seçimi yapılmalı, daha önceki planlarda riskli alanlarda yer seçen sanayi alanlarının taşınarak organize sanayi bölgeleri oluşturularak bu alanlara taşınmaları teşvik edilmeli, ticaret alanları için de yine kentte depreme dayanıklı alanlarda yer seçimi ve gelişim alanları belirlenmeli, ticari merkezlerin ve alt merkezlerin bu alanlarda oluşumu sağlanmalı, bu konuda meslek kuruluşları ve kurumların uyarılarak sürecin hızlandırılmasında gerekli önlemler alınmalı, deprem riski alanlarda oluşmuş ticaret alanlarında ise yapı ölçeğinde güçlendirme çalışmalarının yapılmalı, zararı azaltacak özel önlemler alınmalı.
· Kültürel miras alanlarının korunması için özel planlama koşulları belirlenerek önlemler alınmalı, gerektiği durumda kazı çalışmalarının hızlandırılarak taşınabilir olanların aktarılabilmesi için açık veya kapalı müze alanları, arkeopark vb. alanların planlarda ayrılması ve böylelikle korunabilirliğinin sağlanması, taşınamaz durumda olan tescilli kültürel varlıklarda ise restorasyon çalışmalarının hızlandırılarak depreme dayanıklı özel yapım önlemlerinin alınması sağlanmalıdır. (KARATAŞ ve KAYA, 2022)