Sadece gıda üreterek gıda sorununu çözebilir miyiz? Üretilen gıdaların büyük bir çoğunluğu hasat ya da üretim sonrası bilgi ve teknoloji eksiklikleri nedeniyle çöpe dönüşerek heba oluyor. Dünya genelinde oluşan kayıpların tüm Afrika kıtasını doyuracak büyüklükte olduğunu biliyoruz.

Yaş meyve sebzede soğuk zincir çok önemli. Dünyayı bekleyen en büyük tehlike, dünyayı başkalarının kurtaracağına inanıyor olmaktır. Tarımdaki desteklemeler zararı kapatma sistemi değildir. Olmaması da gerekir. Destekleme üretim modelini teşvik etmelidir.

Bu yıl çiftçimize en iyi reçete şu olmalıdır; Tüm girdilerdeki KDV ve ÖTV'nin bu yıla mahsus sıfırlanması gerekir. Bu, çiftçimize hem moral desteği olacak hem de tarımda kazanç elde edecektir.

Tarım desteklemeleri etki analizleri ile mutlaka takip edilmelidir. Ürettiğini satan değil satacağını üretme modeline geçilmelidir.

Toprak ne kadar zengin olursa olsun ekilmedikçe verim vermez. Katma değerli ürünleri üretmeliyiz. Tarımın sanayisini kurarak katma katma değerli ürünleri ihraç etmeliyiz.

Üretici ve tüketiciler mutlaka örgütlenmeli, 'Tarımda kooperatifleşmeyi ilk sıraya oturtmamız gereklidir' diye düşünmeliyiz.

Corona virüsü tüm dünyaya şu mesajı çok açık vermiştir; Tarım, dünyanın en önemli ilk sorunu olduğunu göstermiştir. Halbuki biz Ziraat Mühendisleri bunu yıllardır hem söylüyor hem de yazıyorduk. Tarımın tüm paydaşları bir araya gelerek kalıcı bir yol haritasını ülkemizde kalıcı bir şekilde acilen bir yasayla noktalanması gereklidir, elzemdir. Her Bakan değiştiğinde tarımın sorunları değişmemelidir. Tabii ki hayvancılık da bundan ayırt edilemez. Tarım, hayvancılık ve gıda iç içedir. Birbirini tamamlayan öğelerdir. Tarım teknolojileri günün şartlarına göre değerlendirmelidir. Tarım Anadolu'dan dünyaya yayılmıştır. Bu krizi ülke olarak iyi değerlendirmemiz gerekir. Fırsatı değerlendirmeliyiz. Dünya, Anadolu'dan yani bizden öğrenmelidir. Altyapımız buna müsait. Çalışkan bir çiftçimiz, konulara hakim meslek odalarımız var. Gelin Tarım Bakanlığımızın şemsiyesi altında hiç kimseyi ötelemeden tarımın paydaşlarıyla el ele buluşma ve üretme zamanıdır. 'ÜLKE TARIMSIZ, TARIM MÜHENDİSSİZ OLAMAZ' diyorum. Saygı ve sevgilerimle.

Mehmet Ateş Ziraat Yüksek Mühendisi