Kentlerde deprem felaketi yaşanmadan önce kent planlaması ile depremin afete dönüşmesi önlenebilir ve yaşanabilecek etki azaltılabilir. Bu nedenle olası bir deprem felaketi öncesi,

Deprem Senaryosu ve Afet Master Planı hazırlanmalıdır

Deprem felaketi olmadan önce, deprem sonrası yapılacak işlerin ve depremden önce alınacak önlemlerin planlanması gerekmektedir. Bu çalışmanın iyi bir şekilde yapılabilmesi için gelecekte nerde ve hangi büyüklükte bir depremin oluşabileceği ve yerleşim merkezlerinin bu depremden nasıl etkilenebileceği sağlıklı bir şekilde tahmin edilmelidir. Deprem senaryosu ile olası bir depremin yerleşme alanları üzerindeki etkileri modelleme yöntemleri ile kestirilmeye çalışılmaktadır. Depremin oluşmasını engellemek veya önceden haber vermek bugünkü teknoloji ile mümkün değildir. Fakat deprem zararlarının azaltılmasına yönelik tedbirleri almak mümkündür. Alacağımız bu tedbirleri belirlemede deprem senaryoları önemli bir yer tutmaktadır.

Mikro bölgeleme çalışmaları yapılmalıdır

Mikro bölgeleme deprem hasarlarını azaltmak için düzenli arazi kullanımını amaçlayan bir işlemdir. Arazilerin bir plan içerisinde düzenli olarak kullanımını gerçekleştirmek için mikro bölgeleme deprem etkisi karşısında jeolojik, sismolojik (jeofizik) ve geoteknik faktörleri birleştirerek ekonomik, sosyal ve politik açıdan uyumlu ve kullanılabilir bölgelerin oluşturulmasıdır. Acil olarak mikro bölgeleme çalışmaları yapılmalıdır.

Risk haritaları oluşturulmalıdır

İmar planına esas jeolojik ve jeoteknik etüt raporlarının tüm metropoliten alan için hazırlanarak risk haritaları oluşturulmalıdır. Bu risk haritalarında zemin yapısı nedeniyle sakıncalı alanlar, sıvılaşma ve şişme potansiyeli olan alanlar, taşkın alanları, fay hatları belirlenmeli, arazi kullanım kararları, ada düzenlemeleri, yapı tipolojisi bu risk haritalarına göre oluşturulmalı, bu tür sakıncalı alanlarda yer alan yapılar bir an önce tasfiye edilmelidir.

Mevcut yapı stoku incelenmelidir

Kentimizde yer alan mevcut yapı stokunun detaylı incelemeleri yapılarak, mevcut yapı stokunun depreme dayanıklılık haritaları oluşturulmalıdır. Bu haritalara göre sakıncalı yapıların boşaltılmasına veya sağlamlaştırılmasına yönelik eylem planları oluşturulmalı, yerel yönetimler tarafından kentsel dönüşüm projeleri ile bu yapılara yönelik düzenlemeler yapılmalıdır.

Ulaşım Master Planı hazırlanmalıdır

Ulaşım Master Planı hazırlanıp, bu plan ile Deprem Master Planı'nın entegrasyonu sağlanmalıdır. Ulaşım Master Planı'nda deprem ve afet sırasında kullanılacak yol güzergahları belirlenmeli, bu güzergahlar üzerinde yer alan köprü vb. sanat eserleri güçlendirilmeli, afet sonrasında trafik akışını engellemeyecek biçim ve genişlikte düzenlemeler yapılmalı, bu yoların afette kullanılacağı belirten tabelalama ve ikaz sistemi oluşturulmalıdır.