-Planlaması yeni gerçekleştirilecek olan alanlarda yapı adası ve parsel düzenleri ilk olarak hakim rüzgar yönü ve güneş açıları dikkate alınarak doğal yollarla maksimum verimin alınacağı hesaplanarak oluşturulmalıdır.
-Kent içerisinde rüzgar koridorları oluşturularak kent içerisine giren rüzgar miktarı arttırılmalıdır.
-Yerleşim planlarında yapı yükseklikleri ve aralıklarına diğer binaların birbirlerini rüzgar ve güneş alma açılarını engellememesi için dikkat edilmelidir. Bina mesafeleri arttırılarak birbirlerinin rüzgar ve güneş alma açısını engellemesi önlenmelidir.
-Kentte bulunan doluluk boşluk dengesinin iyi bir şekilde kurulmasıyla kent içerisinde bulunan yeşil alanların konut alanları ile beraber tasarlanması gerekmektedir. Böylece rüzgar ve güneşin kent içerisine dağılımı açısından yarar sağlamış olacaktır.
-Düşük katlı yapıların yakınında bulunan rüzgar ve güneş alma açılarını engelleyen yüksek katlı yapılaşma özellikleri bulunan dokular yerine engel oluşturmayacak daha az katlı yapıların olduğu dokular oluşturulmaya çalışılmalıdır.
-Bina ölçeğinde yapılan çözümlemelerden önce üst ölçekli planlarda doğal iklimlendirme özellikleri dikkate alınmalı mekanik çözümlemeler minimuma indirilmelidir.