Kentlerde deprem felaketi yaşanmadan önce kent planlaması ile depremin afete dönüşmesi önlenebilir ve yaşanabilecek etki azaltılabilir. Bu nedenle olası bir deprem felaketi öncesi,

Tehlikeli kullanımlar saptanmalıdır
Olası bir deprem durumunda, yanma, patlama vb tehlikeleri olan doğalgaz dönüşüm istasyonları, akaryakıt alanları, yanıcı - yakıcı- parlayıcı - patlayıcı madde depoları ve diğer tesisler, kapasiteleri belirlenerek, bu kullanımların kent dışına çıkarılmaları sağlanmalı veya planlarda çevrelerinde koruma bantları oluşturularak, konut vb yapılarla komşuluk ilişkileri düzenlenmelidir.

Alt yapı riskleri belirlenmelidir
Tehlike arz edecek, doğalgaz hatları, akaryakıt boru hatları vb alt yapı kullanımlarının, şebekeleri ile planlar ile uygun hale getirilerek, bu kullanımların şebeke düzenleri, düğüm noktaları ve kesişim noktaları gibi kullanımları, mevcut yapılaşma ile ilişkileri kurulmalıdır.

Yerel halk bilinçlendirilmelidir
Halkı depremden önce, deprem sırasında ve depremden sonra yapacakları konusunda bilgilendirecek eğitim programları hazırlanmalı, halkın deprem anında nerde toplanacağı, ne tür çalışmalarda bulunacağı vb. belirten organizasyon şemaları oluşturularak, halkın görebileceği yerlere asılmalıdır.

İl / İlçe Afet Platformları kurulmalıdır
Valilik ve Belediyeler tarafından sayılan önlemleri içeren veri tabanları bir an önce hazırlanarak, yerel yönetimler, meslek odaları, üniversite, sivil toplum örgütleri, medya ve özel sektöründe katılımı sağlanarak İl/İlçe Afet Platformları kurulmalıdır.